Leopárd kalács Limarától és 21. Szakácsmustra

  • 2017.01.05.
  • 1

A Szakácsmustra virtuális gasztrojátékot Erika, a Tepszi blog szerzője találta ki. A játék lényege, hogy a mindig aktuális játékvezető kiválaszt egy ismert szakácsot-gasztrobloggert akitől a játékosok el kell készítsenek valami finomságot.
A 21. fordulót Ani vezeti, az ő blogja "A parókia konyhájából" és ez alkalommal Limarát választotta.Limarának a blogját jól ismerem, gyakran olvasgatom a recepjeit, már sütöttem tőle jó párszor. Ez alkalommal a leopárd kalácsot készítettem el, ami első ránézésre bonyolultnak tűnt, de ahogy haladtam előre a munkamenettel, annál jobban megbizonyosodtam, hogy nem egy ördöngösség ennek a mutatós péksüteménynek a megsütése.Hozzávalók:25 g étkezési keményítő250 ml tej50 g vaj370 g liszt70 g cukor3,5 g száraz élesztő (fél csomag)1 narancs reszelt héjacsipet só1 tojás (nála nem volt)A világosbarna tésztához:1 kanál fekete kakaópor1 kanál tej1 kk fahéj (vagy kardamom)A sötétbarna tésztához:3 kanál fekete kakaópor1 kanál tejvanília, vagy tonkabab1. A keményítőből a tejjel pudingot főzünk, még melegen belekeverjük a vajat és langyosra hűtjük.2. Összevegyítjük a többi hozzávalót a kihűlt péppel és jól kidagasztjuk a tésztát.
Sima, rugalmas tésztát kell kapjunk.
Kettőbe osztjuk, majd az egyik felet ismét ketté vesszük.
3. Az egyik negyed tésztába beledolgozzuk az 1 kanál kakaót, a fűszert és a tejet, a másikba
a 3 kanál kakaót, a tejet és a fűszereket.
4. A három tésztadarabból golyót formálunk és fedett edényben 1,5-2 órát kelesztjük/pihentetjük.5. Ha a tészta megkelt mindegyik darabot nagyjából 7 egyforma részre vágjuk, így lesz 21 darab tésztánk. Mindegyikből kis golyót formázunk.6. A tésztagalacsinokat szivar formájú, 20 cm hosszú hengerekké sodorjuk.7. A sötétbarna tésztát sodrófa segítségével kilapítjuk, beletesszük a világosbarna rudat és szépen összecsippentjük a tésztát, teljesen beburkoljuk, majd megsodorjuk. Így teszünk mindegyikkel.8. A fehér tésztát ugyanúgy kilapítjuk, mint előzöleg a sötétbarnát, majd a sötétbarna rúd köré csavarjuk, összezárjuk és kissé megsodorjuk. Így a végén lesz 7 fehér rudacskánk, melyekben sötétbarna és azokban világosbarna tészta rejtőzik.9. Egy 22 X 11 cm-es kalácsformát kibélelünk sütőpapírral, az aljára két tésztarudat helyezünk, arra másik hármat és végezetül még kettőt.Letakarjuk és további 1,5 órát kelesztjük.10. 180 C fokra előmelegített gőzös sütőben kb 40-45 percet sütjük. A gőzt a sütőben úgy is el tudjuk érni, hogy vizet spriccelünk a kalács tetejére és a sütőbe.11. Rácsra téve kihűtjük, majd megkenjük gőz fölött megolvasztott csokoládéval, megszórjuk darált pisztáciával, mogyoróval, vagy kandírozott narancshéjjal.
Mivel ezt a kaláçsot elajándékoztam egy számomra kedves személynek, nem tudom megmutatni a belsejét, csak remélem, hogy ugyan olyan gyönyörű lett, mint Limaráé.