Diós pozsonyi kifli

  • 2015.01.15.
  • 8

A receptet most Andi konyhájából hoztam, kis változtatásokkal.

Hozzávalók 32 db kiflihez:40 dkg liszt8 dkg vaj10 dkg zsír1 tojás sárgája1,2-1,3
dl tej2,5 dkg friss élesztő6-7 dkg cukorcsipet sóA töltelékhez:30 dkg darált dió10 dkg cukorreszelt citrom vagy narancshéj1 marék mazsola2 kanál prézlikb 1,2 dl víz A tetejére:2 tojás32 db fél dióbél Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejbe, amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk.A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, a sóval, a cukorral, majd belekeverjük a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle.
Letakarjuk és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.A tésztából két rudat sodrunk, majd mindegyiket 16 egyenlő részre vágunk. A tésztadarabkákból golyócskákat gömbölyítünk, kendővel letakarjuk.A vizet felforraljuk a cukorral. A darált diót leforrázzuk a cukorsziruppal, hozzáaadjuk a reszelt citrushéjat, a prézlit, a mazsolát majd alaposan összekeverjük aztán lehűtjük. Kanállal diónyi darabkát szedünk a masszából, vizes kézzel henger formára sodorjuk. Annyi diórudat készítünk elő ahány kiflink lesz.A tésztagömböket kinyújtjuk: kissé ellapítjuk, majd a sodrófát előlre-hátra mozgatjuk, amíg a tészta elipszis alakúra és tenyérnyi méretűre vékonyodik.Az elipszis szélesebb oldalára helyezzük teljes hosszában a diórudacskát úgy igazgatva a tölteléket, hogy a szélei felé az is elvékonyodjon. A töltelék felőli oldalról elindulva
feltekerjük a kiflit, majd a deszkán még kissé meggörgetjük, hogy szivar formájú rudacskát kapjunk, melynek a végei elkeskenyednek.
Az illesztést lefelé téve meggörbítjük a szivarkát.A kiflicskéket egymástól tisztes távolságban sütőpapíros tepsibe helyezzük és jó alaposan megkenjük a felvert tojássárgával, majd másfél óra elteltével a kissé felvert fehérjével. Mindegyik kifli tetejébe egy fél diógerezdet nyomunk. Újabb 30 perc pihentetés után hurkapálcával megszurkáljuk és 170 C fokon, előmelegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.A kiflik valamivel kisebbek, mint amiket eddig láttam-ettem, de nekem így tetszenek.