Mandulás keksz - Biscuiti cu migdale

  • 2013.12.09.
  • 4

Ezzel a keksszel benevezek egy játékra: V.K.F. (Vigyázz, kész, főzz) 60. forduló Gesztenye kiírásában, ahol a téma
a keksz, ráadásul a receptben kell szerepeljen
csokoládé is.Ebből a kekszből egy kedves ismeretlen gasztrobloggernek is csomagoltam egy kölcsönös ajándékozási akció alkalmából. Remélem ízlett!Hozzávalók:20 dkg liszt20 dkg vaj17,5 dkg pirított mandula17,5 dkg barna cukor1 rúd vanília1 kk sütőporkevés jéghideg vízA hempergetéshez:5 dkg porcukor1 kk fahéjDíszítéshez:kb 50 db csokipasztilla A mandulát darabosra daráljuk. A
vaníliából kikaparjuk a magokat. Az összes hozzávalót annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük.Diónyi darabokra vágjuk, fahéjas porcukorban golyókká formázzuk, mindegyik közepébe egy-egy csokipasztillát nyomunk.180 C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.Nem baj, ha kissé túlsül, a barna cukor annyira ízletes ha kissé megkaramellizálódik, hogy kiegyensúlyozza a túlsütés miatti szárazságot.Íme bedobozolva pár darab, készen a hosszú útra!Pentru cca. 50 bucati:200 g de faina200 g unt175 g zahar brun175 g migdale prajite1 pastaie de vanilie1 lingurita de praf de copt1-2 linguri de apa recePentru formare:2-3 linguri de zahar pudra1-2 lingurite de scortisoaraPentru ornat:50 buc. pastile de ciocolata(sau migdale decojite, prajite)Prajim migdalele decojite intr-o tigaie (fara a adauga grasime), avand grija sa o amestecam cu o lingura de lemn, sa nu se arda.Le racim, dupa care le macinam grosier impreuna cu zaharul brun.Din pastaia de vanilie scobim samantele (putem inlocui cu zahar vanilat).Framantam faina cu untul rece, adaugam praful de copt, vanilia si migdalele cu zaharul si atata apa rece, cat sa se formeze o compozitie ferma. Invelim in folie si punem la frigider minim 1 ora.Formam bile de dimensiunea unei nuci, il tavalim bine in zaharul pudra, care a fost amestecata cu scortisoara. Asezam bilele in tava tapetata cu hartie de copt, presam cate o pastila de ciocolata pe fiecare bila. Sa lasam distanta intre ele.Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C cca. 10-12 minute.Le scoatem din tava dupa ce se racesc, le tinem in cutie etansa.