MEGGYES-KRÉMES SZALAKÁLIS SZELET

  • 2013.06.18.
  • 2

Hozzávalók a lapokhoz:2 tojás8 kanál cukor8 kanál olaj 8 kanál tej30 kanál liszt (+ - 1 kanál)1 kiskanál szalakáli1 kiskanál ecet (vagy citromlé)csipet sóA meggyes krémhez:1 kg meggy1 vanília ízű pudingpor15 dkg cukor1 rúd fahéjA vanília krémhez:8 dkg étkezési keményítő1 rúd vanília5 dl tej10 dkg cukor3 tojás A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és mixerrel habosra keverjük. Apránként
hozzácsorgatjuk az olajat, a tejet, beleszórjuk a sót, a citromlében felfuttatot szalakálit és a lisztet.Amikor a mixer már nehezen keveri a masszát, kiborítjuk deszkára és puha, selymes tésztát gyúrunk belőle. 4 lapra osztjuk, kinyújtjuk és vajazott tepsi hátán világosra sütjük.Az én kisebb tepsim mérete 20X27 cm volt, de lehetett volna akár pár centivel nagyobb is.Vigyázzunk, a lapok hamar megsülnek, ne égessük meg.A meggyet kimagozzuk, rászórjuk a cukrot, mellédobjuk a fahéjat és 3-4 percig főzzük.A pudingport simára keverjük 4 kanál hideg vízzel, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró, főtt meggyet és pár perc alatt besűrítjük. Lehűtjük.A tojásokat habosra keverjük a tojásokkal, a vanília kikapart magjaival, majd a keményítővel, majd kevés hideg tejjel lazítjuk. Közben a többi tejet felforraljuk, ráöntjük a vaníliás pépre és lassú tűzön besűrítjuk. Kihűtjük.A kihűlt lapokat megtöltjük 2 sor meggykrémmel és 1 sor vaníliakrémmel.Legalább egy éjszakára hideg helyre állítjuk, majd porcukorral behintjük és vékony szeletekre vágjuk.