Sfouf

  • 2017.04.09.
  • 4

Libanoni grízes süti. Ugye, milyen gasztroműveltséggel bírok? Hát nem, csak rá volt írva a receptkártyára. Ha nem lett volna fotó, azt sem tudnám, eszik-e vagy isszák...Barátnőm ezer éve kérdezte, ismerem-e a kamutlisztet. "A miiiiiiit?!" (Nem, nem ismertem.......) Vettem egy zacskó kamutot, hogy na majd én tesztelem neki. Elmaradt. Rakosgattam ide-oda. Amikor épp kísérletezgető kedvemben lettem volna, mindig elbújt, ellenben amikor valami mást kerestem, folyton az utamba került. Igen, igen, így szokott lenni.Meguntam. Elővettem, kicsi malmomba be. Gyönyörű aranysárga lisztje van. Itthon kallódott egy receptkártya, amit a Sonnentor üzletből hoztam. Féltem tőle, kurkumás süti. Háááááát... vegyes érzelmeket tápláltam iránta, de gondoltam üsse kő, itt az idő. Attól féltem, kurkuma ide vagy oda, a teljes kiőrlésű liszt és dara be fogja barnítani. Mikor ránéztem a kamutlisztre, tádáááááám, tudtam, mi lesz a sorsa :-) Ami a süti ízét illeti... Hm, nem csalódtam. Marha jó! Esküszöm!! DE! Akinek nem fogára való, az mesés egyszerűséggel hagyja ki belőle, fűszerezze máshogy, fahéjjal, vaníliával, ahogy tetszik, mert a süti állaga kihagyhatatlan! Mesésen puha, omlós, szaftos! A tahinivel nem kell bőkezűen bánni, én jó vastagon kikentem a tepsit, azt hittem, beleolvad a sütibe, de nem. Biztosan jót tett az aromájának, de fel nem szívja, nem kell pazarolni, szép vékonyan ;-) De el is hagyható, akkor viszont vajazd ki a tepsit.Másnap, de lehet, hogy még aznap, felbuzdulva a szép aranyszínű liszten, készült egy keksz is (recept jön!), majd magabiztossággal felvértezve jelentettem a barátnőmnek, hogy kipróbáltam, és elmeséltem a tapasztalataim vele. "Háát, most mondjam, hogy én már jó ideje használom?" Na. Ellenségre nekem sincs szükségem. Remélem magadra ismersz szivi, mert jössz eggyel ;-) A bögre két és fél decis.Hozzávalók:1 bögre teljes kiőrlésű tönkölydara1 bögre teljes kiőrlésű kamutliszt1 bögre mandulatej1 csapott ek. vaníliás kurkuma latte por (Sonnentor)1 púpos tk. sütőpor1 bögre nyírfacukorfél bögre vízfél bögre napraforgóolaj1 tojásszezámkrém (tahini)fél csomag fenyőmagElkészítés:A darát, a lisztet, a mandulatejet és a kurkumaport összekeverjük.A nyírfacukrot feloldjuk a vízben, majd az olajjal és a tojással együtt hozzáadjuk a darás keverékhez.A tepsit kikenjük tahinivel, beleöntjük a masszát és megszórjuk fenyőmaggal.180 fokon, légkeveréssel 20-25 percig sütjük.Hajrá, kalandozásra fel ;-)