Sós túrógombóc

  • 2018.10.10.
  • 0

Azt hiszem már valami sósat egyszer csináltam, de az nem egészen ilyen volt mint ez. A receptet a szeretetrehangoltan blogból vettem, de picit módosítottam rajta, mert miért is ne? :)A receptgazda grízzel és liszttel készítette el, én zabpelyhet használtam. A fotó telefonos, nem túl jó minőségű. :)
Hozzávalók 8 fő részére: 1 kg túró, 40 dkg cukkini, 40 dkg sárgarépa, 5 tojás, annyi zabpehely, amennyit felvesz ( ezt soha nem mérem ki, csak öntöm és keverem közben) só, bors, kapor, fokhagyma. A mártáshoz 400 gr állati tejszín, 200 gr gorgonzola. A morsa teljes kiőrlésű amit egy kevés olívaolajban megpirítottam.Elkészítése: A cukkinit, sárgarépát lereszelem, sózom, és kicsit hagyom állni. negyed óra elteltével kinyomkodom belőle a felesleges folyadékot, majd elkeverem a túróval, tojásokkal homogénre. Fűszerezem és hozzáadom a zabpelyhet is. Hagyom állni egy éjszakát ( de 2-3 óra is elég neki) majd forrásban lévő sós vízben kifőzöm a gombócokat. Nem kell hosszú idő nekik, mert a zabpehely megpuhul, csak a nyers tojások miatt fontos a hőkezelés. A gorgonzola mártáshoz, a tejszínt felforralom majd a sajtot elkeverem benne simára. A teljes kiőrlésű morzsát egy kevés olívaolajon megpirítom. A kifőtt gombócokat leszűröm, tányérra helyezem, majd leöntöm a gorgonzola mártással és megszórom a morzsával.