Édesburgonyás vöröslencsés curry thai fekete rizzsel

  • 2018.03.26.
  • 4

Szép hosszú cím.:) A múltkoriban Nigella az egyik műsorában vegán ételeket készített, köztük ezt is, bár picit másképp. Eredetileg sütőtökös lett volna a curry, de nem kaptam a hétvégén sütőtököt, így vöröslencsés lett, az is narancsos színű. Az eredeti recept még tartalmazott egy korianderes, jalapeno paprikás salsát is, de én azt kihagytam, mivel az én kosztosaim közül nem mindenki eszik csípőset. Az étel így magában is fantasztikus. Mivel a sztárséf a műsorában nem tért ki arra, hogy is főzte meg a fekete rizst, úgy csináltam, ahogy gondoltam. Na, sokat szövegeltem, jöjjön a recept.
Hozzávalók 6 fő részére: 2 bögre fekete thai rizs, szárított fokhagyma, só, bors, olívaolaj. 4 édesburgonya, egy jókora sárgarépa (valóban méretes volt) 1/2 zacskó vörös lencse, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 2 ek paradicsompüré, 2 zöldségleves kocka, 1 zöld csili paprika, kurkuma, garam massala, őrölt koriander, római kömény, fűszer paprika, olíva olaj, 1 doboz kókusztej.Elkészítése: A fekete rizst mossuk át alaposan, majd olívaolajon kezdjük el pirítani. Öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, fűszerezzük a fokhagymával, sóval borssal és forrás után vegyük vissza a legalacsonyabb lángra, majd főzzük 30-35 percig. Nagyon lassan fő meg, de érdekes krémes dió szerű íze lesz. Nekem nagyon bejött, máskor is fogok készíteni.A curryhoz vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát a gyömbért a csili paprikát apróra, majd kezdjük el olíva olajon pirítani.
Tegyünk hozzá a paradicsompürét és a száraz fűszereket is. Majd öntsük fel 1 liter vízzel és morzsoljuk bele a zöldség leves kockákat. Az édesburgonyát és répát hámozzuk fel, vágjuk kockára és tegyük az alaplébe. Főzzük 10-15 percig alacsonyabb lángon, épp csak forrjon. Utána tegyük bele a vörös lencsét is, ezzel még 10 percig forraljuk, és mehet bele a kókusztej. Forraljuk össze és zárjuk le a lángot alatta. Tálalásnál locsoljunk rá csilis olívaolajat, már aki még igényli a csípős ízt. Díszítsük koriander zölddel.