Nem sushi csak úgy néz ki

  • 2017.12.12.
  • 7

A sushit is imádjuk, gyakorlatilag az egész család rajong érte, már mint a felnőtt szakasz. A gyerekek a hozzávalókat preferálják mint a rák és a lazac.:)
Akkor jöjjön a mai ebéd leírása.
Hozzávalók 6 fő részére: 500 gr kerek szemű rizs, só, rizsecet, cukor, fekete és fehér szezámmag. 1 zacskó garnéla, 100 gr füstölt lazac, 1 csomag szurimi, 2 avokádó, fél doboz valamilyen csíra, ez most póréhagyma, 2 nagy sárgarépa, 1 csomag rukkola, 1 csomag vegyes zöldsaláta, 50 gr aszalt vörösáfonya, olívaolaj, fehér balzsamecet, wasabi, szója szósz.Elkészítése: a rizst alaposan mossuk át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg. Amikor megfőtt hagyjuk a gőzben még 10 percig legalább. Ezt követően keverjük el a sóból, cukorból és rizsecetből álló marináddal. Azért nem írtam mennyiséget, mert ezt mindenki csinálja a szájíze szerint. Amikor alaposan elkevertük a folyadékkal a rizst, szórjunk rá egyenlő arányban fehér és fekete szezámmagot, majd ezzel is keverjük el. Használjunk hozzá villát, úgy nem lesz ragadós annyira. A garnélákat süssük pár percig forró olajban. Bármilyen formánk van béleljük ki folpackkal. Nekem a muffinformákat sikerült most használnom erre a célra. Az egyik aljába tegyünk a megpirított rákocskákból, majd töltsük fel a rizzsel. A másik aljába zöldséghámozóval vágjunk az avokádóból vékony szeleteket, fektessük keresztbe, tegyünk bele egy szurimi darabot és szintén töltsük fel rizzsel. A harmadik forma aljára tegyünk a csírából, fektessünk bele egy darabka lazacot és töltsük fel rizzsel. Ezt addig ismételjük amíg tartanak az alapanyagok. Hűtsük le (nekem egy éjszakát álltak hidegben) majd kenjük meg wasabival a tetejüket vékonyan és borítsuk ki a formákból. A salátához reszeljük le a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá balzsamecetet, majd keverjük el a zöldsalátákkal és a végén szórjuk meg a vörösáfonyával. Szója szószba mártogassuk a falatokat.