Mákosguba torta

  • 2019.12.19.
  • 0

Fogalmam sincs, apukám honnan szerezte a receptjét, valamelyik újságból vágta ki még évekkel ezelőtt, de mindig csak halogatta az elkészítését. Tavaly szentestére viszont megsütötte. Én meg a recept közzétételét halogattam egészen idáig. Most viszont itt a tökéletes alkalom, hátha valakinek megtetszik és megsüti karácsonyra.
Hozzávalók a mákosgubához:- 12 db kifli- 1,2 liter tej- 4 tojás sárgája- 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez- 1 csomag vaníliás cukor- 10 dkg cukor- 15 dkg darált mák- 1 citrom reszelt héjaA kiflit felkarikázzuk és egy tálba tesszük. A vajat összemelegítjük a tejjel. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és hozzáadjuk a tejhez. Lassú tűzön, kevergetve kissé besűrítjük. Vigyázat, forrni nem szabad, mert összeugrik a tojás! A darált mákba belekeverjük a citromhéjat és ezt is hozzáadjuk a tejhez. Ezzel a keverékkel leöntjük a kiflit és alaposan összekeverjük.Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és belenyomkodjuk a mákos kiflimasszát. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.Amíg sül, elkészítjük a krémet.Hozzávalók a krémhez:- 4 tojás sárgája- 1 csomag vaníliás pudingpor- 2 csomag vaníliás cukor- 8 dkg cukor- 4 dl tej- 15 dkg vajA tojások sárgáját jól kikeverjük a pudingporral, a vaníliás cukorral és a cukorral. A tejet felforraljuk. Ebből egy keveset átmerünk a cukros tojássárgájához és összekeverjük. Ezután ezt a keveréket beleöntjük a forró tejbe és kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, azután robotgép segítségével kikeverjük a vajjal. Egynemű krémet kell kapnunk.A kihűlt mákosguba tetejére simítjuk és pár órára hűtőbe tesszük.Díszítéshez:- 3 dl habtejszín- 1 evőkanál porcukor- 1 csomag zselatinfix- darált mákA tejszínből, porcukorból és zselatinfixből kemény habot verünk. Tálalás előtt a tortáról eltávolítjuk a tortaforma karimáját és habzsák segítségével rózsákat nyomunk a tetejére a tejszínhabból. Ízlés szerint darált mákkal megszórhatjuk.Mutatós és kiadós torta, nagyobb létszámú családnak is megfelelő lehet, hiszen egy nem túl vastag szelet is laktató.Ezzel a recepttel szeretnék békés adventi készülődést és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni minden kedves olvasómnak!