Vaníliás fánk citromos mázzal

  • 2019.04.13.
  • 1

Bár farsang már régen elmúlt, egy fánk recept következik itt a blogon. De hát valljuk be őszintén: egy finom fánk az év bármelyik szakában jól esik, nem csak farsangkor.Az eredeti receptet anyu vadászta le a Vidék Íze magazinból, ha jól emlékszem a 2019. márciusi számból. Mindent ugyanúgy csinált ahogyan ott le van írva, csak a végén nem szórta meg manduladarabkákkal az elkészült fánkok tetejét. Ettől függetlenül nagyon-nagyon-nagyon finom volt!
Hozzávalók a fánk tésztájához:- 60 dkg liszt- 2,5 dkg élesztő- 2,5 dl tej- 2 evőkanál cukor + mokkáskanálnyi az élesztő felfuttatáshoz- 3 tojássárgája- 6 dkg vaj- csipetnyi só- fél citrom reszelt héja+ olaj a sütéshezA lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk és hozzáöntjük a liszthez. Beletesszük a 3 tojássárgáját, a 2 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a maradék meglangyosított tejet. Alaposan kidagasztjuk, a lágy vajat is beledolgozva.Letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát. Közben elkészítjük a vaníliás tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:- 1 csomag vaníliás pudingpor- 3 dl tej- 2 evőkanál cukorA hozzávalókból sűrű pudingot főzünk majd hagyjuk kihűlni.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és jól átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk. 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyikre teszünk egy-egy teáskanál pudingot. Összecsípjük felette a tésztát, golyót formázunk belőle. Letakarva hagyjuk ismét kelni kb. 20 percig.Felforrósított olajban aranybarnára sütjük a golyókat, majd szűrőkanállal kiemeljük, papírtörlővel bélelt tálcára sorakoztatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.Hozzávalók a citrommázhoz:- fél citrom leve- 20 dkg átszitált porcukorA cukrot és a citromlevet csomómentesre kavarjuk és bevonjuk, becsíkozzuk vele a kihűlt fánkok tetejét. Ízlés szerint megszórhatjuk mandulaforgácsokkal is.Ilyen egyszerű elkészíteni ezt az isteni finom töltött fánkot. Próbáljátok ki ti is!