Kólában főtt sonka tojásos tésztasalátával

  • 2019.04.29.
  • 6

Húsvét előtt mindenhonnan Nigella Lawson kólában főtt sonkájának a receptje köszönt rám. Bevallom őszintén, azelőtt még soha nem hallottam róla, sem Nigella nevével fémjelezve, sem anélkül. Nem tudom hogyan kerülte el eddig a figyelmemet, mindenesetre most elég feltűnően áradt rám mindenfelől, így hát elolvastam, de annyiban is hagytam. Nem foglalkoztam vele, mert a húsvéti nagy sonkázás a szüleimnél szokott lenni, az ünnep nagy részét náluk töltjük. Ők veszik a kötözött (vagy egyéb) sonkát és ők készítik el - mikor hogyan. Nálunk maximum néhány szelet vagy egy kisebb darab füstölt parasztsonka fordul elő, csak úgy mutatóban, hogy mégis utaljon valami a húsvétra.
Most azonban egy több mint 1 kilós gyönyörű darab parasztsonka került hozzánk. Nagyon szeretjük nyersen, Imi többször evett is belőle - a képen láthatjátok, hogy ezek után mennyi maradt -, de mivel én most várandós vagyok, nem kockáztattam, inkább kihagytam.A maradék sonkával azonban mielőbb kezdeni kellett valamit! Nagypénteken úgy döntöttem, kipróbálom a kólában főzést és Imi javaslatára tésztasalátát készítek mellé. Jó kis bevezető lesz a vasárnapi-hétfői húsvéti családi sonkázáshoz. (Igen, hétfőre már kezdtünk megcsömörleni a sonkától...)Igaz, hogy Nigella receptje kötözött sonkáról szól de ez engem jelen esetben nem zavart. Tulajdonképpen csak a kólában főzés érdekelt igazán, a többi mozzanat elhanyagolható volt számomra. Nálam így készült a sonka:Hozzávalók a sonkához:- kb. 80-90 dkg füstölt nyers parasztsonka- 1,5 liter kóla- 4 gerezd fokhagyma- 1 nagy fej hagyma- 2 evőkanál méz- 1 evőkanál mustárA sonkát egy nagy lábasba tettem, körészórtam a megtisztított, karikára vágott vöröshagymát és a szintén megtisztított, félbevágott fokhagymagerezdeket. Felöntöttem annyi kólával ami bőven ellepte a húst és kis lángon, az edényt lefedve főzni kezdtem.Körülbelül 2 és fél óra lassan gyöngyöző főzés után elzártam a gázt, kibéleltem egy üveg sütőtálat sütőpapírral és átemeltem rá a puhára főtt sonkát. Azaz csak átemeltem volna, ugyanis darabokra hullott, annyira megpuhult. :) Így nézett ki miután összerakosgattam, mint egy puzzle-t:Egy bögrében összekevertem a mézet és a mustárt és egy kanál segítségével bekenegettem vele a sonka minden részét. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb. 15 percig sütöttem.
A tésztasalátát a sonka főzési idejében készítettem el. Fél óra alatt készen volt, így több mint két órát állt a hűtőben tálalás előtt. Persze finomabb ha tovább "érik", de így jár az, aki az utolsó pillanatban dönti el, hogy mi legyen az ebéd...Hozzávalók a tésztasalátához:- 25 dkg apró száraztészta (pl. szarvacska)- 5 tojás- 15 dkg trappista vagy gomolyasajt (én lilahagymás gomolyát tettem bele)- 2-3 szál újhagyma- kb. 2-3 dl majonéz- 1 dl tejföl- só- bors- teáskanálnyi mustár- teáskanálnyi olívaolajA tésztát lobogó sós vízben kifőztem. Leszűrtem és egy tálba tettem, összekevertem az olívaolajjal. A tojásokat szintén sós vízben keményre főztem, majd lehűtöttem és meghámoztam. Kisebb kockára vágtam, hozzáadtam a tésztához, ahogyan a felkockázott sajtot és a vékony karikára szelt újhagymát is.A majonézt elkevertem a tejföllel, mustárral, csipetnyi sóval, kevés őrölt borssal és ráöntöttem a többi hozzávalóra. Jól összekevertem és lefedve hűtőbe tettem a tálalásig. (Ha valaki száraznak érezné a salátát, további majonézzel dúsíthatja!)Igazán finom ebédünk lett! A kólában főzéssel is elégedett vagyok, kicsit tartottam tőle, hogy édeskés lesz a sonka, de még a rákent mézes mustár sem édesítette meg túlságosan, csak éppen annyira amennyire kell. A képeken is látható, milyen omlós lett a hús, a sütés sem szárította ki.És így még én is ehettem a finom sonkából! :)