Darált húsos pirított rizs grillezett gombával

  • 2018.06.28.
  • 8

Hónapokkal ezelőtt készítettem ezt az ételt, utána teljesen megfeledkeztem róla, csak a héten találtam meg a fotókat a telefonomon. Pedig finom volt, tényleg! Mindenkinek ízlett, aki kóstolta, márpedig jó sokan ettünk belőle, mert hatalmas adag lett, 6 főre biztosan elég.A receptet ismét Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvéből lestem, és a szánk íze szerint alakítottam.Hozzávalók a grillezett gombához:- 50 dkg csiperkegomba- só- bors- szójaszósz- olajA gombákat megtisztítjuk, méretüktől függően félbe- vagy négyfelé vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ecsettel átkenjük olaj és szójaszósz keverékével majd sózzuk-borsozzuk. 190 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton aranybarnára sütjük kb. 5-7 perc alatt.Hozzávalók a pirított rizshez:- 50 dkg darált sertéshús- 3 dl rizs- 1 nagyobb póréhagyma- 3 gerezd fokhagyma- só- bors- olívaolaj- ízlés szerint kevés chiliolaj vagy fűszeres-chilis olaj- kb. fél dl szójaszósz- 4 tojás+ tálaláshoz pirított hagymaA rizst csipetnyi sóval kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Kihűtjük.Wokban vagy nagyobb serpenyőben olívaolajat (és ízlés szerint kevés chiliolajat, fűszeres-chilis olajat) felhevítünk. Kevergetve megpirítjuk benne a darált húst. Sóval, borssal ízesítjük, 2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá és meglocsoljuk kevés szójaszósszal. Amint elkészült, átöntjük egy másik edénybe a húst és félretesszük.A wokba beletesszük a rizst. Erős lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát (zöldjével együtt), a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát és a szójaszószt. Néhány percig kevergetve tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst is.A tojásokat felverjük és a forró rizsre öntjük. Folyamatosan kevergetve rásütjük.Tálaláskor a grillezett gombát és pirított hagymát kínálhatunk hozzá. Én készen vettem a pirított hagymát, most már egyre több helyen lehet kapni. Szoktam itthon tartani belőle, mert akár házi hot doghoz is jól jön mindig.