Karfiolos rakott csirkemell parmezánnal

  • 2018.05.10.
  • 2

Ez lesz az az étel amit ritkán fogok elkészíteni annak ellenére hogy mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Én is többször ettem belőle, egyrészt, mert imádom a besamellel készült ételeket, másrészt pedig azért, mert annyira de annyira finom, puha, szaftos volt a csirkemell az alján!Viszont a hátam közepére sem kívánom azt a sok mosogatnivalót, ami utána maradt...
Az alapötletet Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvében találtam, én már rövidítettem is az elkészítési folyamaton, de még így is soknak tűnt az az edényhalom amit fel kellett használnom közben.Hozzávalók:- 1 nagy fej vagy 2 kisebb fej karfiol- 50 dkg csirkemellfilé- 4 evőkanál vaj- 3 csapott evőkanál liszt- 5 dl tej- 5 dl tejszín- 1 tojás- 15 dkg reszelt parmezán- 10 dkg búzadara- 2-3 evőkanál (kacsa) zsír- só ízlés szerint- őrölt feketebors ízlés szerint- őrölt fehérbors ízlés szerintA karfiol(oka)t megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük. Bő, enyhén sós vízben feltesszük főni, forrástól számítva kb. 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és hagyjuk hűlni-pihenni.A vajat egy nagyobb edényben felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, folyamatos keverés mellett kissé megpirítjuk. Felöntjük a tej és tejszín keverékével. Csomómentesre keverjük, közben felforraljuk, néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Sóval és fehérborssal ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tojást és a reszelt parmezán sajtot.A csirkemellet kisebb érmekre vágjuk, minden oldalukat sózzuk-borsozzuk.

Egy harmadik edényben (kacsa)zsírt hevítünk, kevergetve megpirítjuk rajta a búzadarát. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük - vigyázzunk, mert a gőz hirtelen csap fel - csipetnyi sóval ízesítjük. Összekeverjük, lefedjük és alacsony lángon néhány percig pároljuk.Egy sütőtálba öntünk egy keveset a besamelmártásból. Elkenjük az alján, belehelyezzük a csirkemell darabokat. A tetejét kirakjuk karfiollal, közéjük szórjuk a pirított darát, végül az egészet egyenletesen befedjük a maradék besamellel.A sütőtálat alufóliával letakarjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük, majd eltávolítjuk róla az alufóliát és tovább sütjük addig, amíg a teteje szépen megpirul.További reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejére sütés előtt, lehet, hogy legközelebb úgy próbálom ki, de nekünk nem hiányzott róla.A 14 hónapos Dorottyának is nagyon ízlett, szép nagy adagot megevett belőle.