Mogyorókrémes csokitorta

  • 2018.04.03.
  • 8

Szépséges ünnepi torta, húsvéti és névnapi is egyszerre, hiszen húsvétkor tartottuk a névnapomat is. A Vidék íze magazin februári számában jelent meg a recept és mivel anyukám nagyon jól ismeri az ízlésemet, azonnal meg is jelölte, hogy ezt meg kell sütniük nekem a márciusi névnapomra.
Nemcsak dekoratív, hanem nagyon egyszerűen elkészíthető torta, főleg ha az eredeti recepthez képest még egy kicsit gyorsítunk is a piskótasütési folyamaton. Ha valaki nagyon ügyesen 4 részre tud szelni vízszintesen egy egyben megsütött kerek piskótát, akkor értékes időt nyerhet, nem kell 4 részletben külön-külön kisütögetnie a lapokat.
Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű tortaformához:- 5 tojás- 3 evőkanál liszt- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor- 5 evőkanál cukorA tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük. Apránként beleforgatjuk a kakaóval összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot, vigyázzunk, hogy ne törjük össze.A tortaformát kivajazzuk- és lisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. Választhatunk hogy egyszerre sütjük meg a piskótát
és utólag szeleteljük fel, vagy 4 részletben készítjük el. Lényeg, hogy 4 tortalapot kell kapnunk. Az utóbbi esetben a masszát lemérjük és 4 egyforma adagra osztjuk, egyesével belesimítjuk a tortaformába és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 7 perc, sütőtől függ) sütjük. Ha egyben készítjük a piskótát, akkor a sütési idő kb. 20-25 perc.Ha kész, rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.Hozzávalók a krémhez:- 30 dkg csokoládés mogyorókrém- 20 dkg puha vaj- 20 dkg mascarpone- 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor+ díszítéshez törökmogyoró, bonbonok, étcsoki, stb. tetszés szerinA puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Beledolgozzuk a kakaóport, mascarponét, végül a mogyorókrémet is.
Egy süteményes tálra fektetjük az első tortalapot, megkenjük a krém egyötödével, rátesszük a következő lapot, jöhet a krém következő ötöde. Addig folytatjuk, amíg elfogy a piskótalap. A tortánk tetejét és az oldalát is bevonjuk a mogyorós krém maradék kétötödével.
Tálalás előtt tetszőlegesen díszíthetjük bonbonnal, egész törökmogyoróval, csokoládé darabkákkal.Azonnal tálalható, de még finomabb, ha előtte néhány órára hűtőbe tesszük. A krém meglepően finom, könnyű, a mascarponénak köszönhetően nem émelyítően édes.Nagyon szépen szeletelhető.