Kolbászos csirketokány

  • 2018.02.08.
  • 0

Hentes tokánynak indult csirkemellből, de végül egy picit más lett a végeredmény. Picit csípős, nagyon pikáns. A különleges ízét a hozzáadott adzsikának köszönheti, ami egy grúz eredetű fűszeres paprikakrém, az ajvárra hasonlít. Néhány helyen lehet készen is kapni, de anyukám recept alapján teszi el. Majd erről is lesz egy külön bejegyzés.Akinek nincs adzsikája, de van ajvárja, nyugodtan használja ehhez a recepthez. Vagy esetleg más, házilag készített darált paprikakrémet. Esetleg kevés Erős Pistát... :) A lehetőségek száma végtelen, a lényeg, hogy az összhatás paprikás-kissé csípős legyen.Hozzávalók:- 80 dkg csirkemellfilé- 15 dkg füstölt szalonna- 15-20 dkg (csípős) kolbász- 1 nagy fej hagyma- 2 gerezd fokhagyma- kevés zsír vagy olaj- 1 csapott mokkáskanál pirospaprika- 3 evőkanál adzsika (vagy ízlés szerint más paprikakrém)- só- bors- 4-5 evőkanál paradicsompüré- 1 csapott teáskanál liszt- 7-8 db csemege uborkaA csirkemellfilét csíkokra-kis darabokra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kockázzuk. Egy magasabb falú serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát (ha túl kevés a zsírja, egészítsük ki), hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott hagymát, zúzott fokhagymát. Fedő alatt pár percig pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a paprikakrémet és jól összekeverjük. A karikára vágott kolbászt is beletesszük, további 3-4 percig pároljuk.Ekkor hozzáadjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Vigyázzunk, mert a paprikakrém sós lehet! Kevés vízzel felöntjük. Beleöntjük a paradicsompürében csomómentesre kevert lisztet is. Fedő alatt addig főzzük, amíg teljesen megpuhul a hús. Ha szükséges, közben pótoljuk az elfőtt vizet. Ne legyen leveses, de legyen egy kis szaftja. Amint megpuhult a hús, hozzáadjuk a csíkokra vágott uborkát. Ezzel már csak összefőzzük és kész is a tokányunk.Én tarhonyával találaltam, de ízlés szerint rizzsel, főtt tésztával, vagy akár krumplipürével is jó lehet.