Szalonnás-tökmagos rudak

  • 2017.03.27.
  • 0

Múlt héten a névnapomat ünnepeltük családilag, amire apukámtól a szokásos lúdláb tortát kértem. El is készült rendje-módja szerint, és olyan finom lett mint mindig! Csokis piskóta csokis krémmel... nyami!Viszont úgy gondoltam, hogy előtte-utána jól fog esni egy kis sós rágcsálnivaló, ezért körülnéztem a kamrában, miből tudnék összeállítani valamilyen pogácsafélét. Volt egy kis maradék tökmagom, szalonnám, szénhidrátcsökkentett lisztem, úgyhogy ezekből álltam neki a kreatívkodásnak. Szerencsére az akkor 5 és fél hetes kislányom elég nagylelkű volt, sokat aludt aznap, így mindenféle sietség nélkül tudtam sütni.Anyu tökmagos pogácsájának a receptjét hívtam segítségül, ez adta az alapot, a végeredmény pedig ebből állt össze:Hozzávalók:- 30 dkg liszt (nálam szénhidrátcsökkentett)- 10 dkg kukoricaliszt- 25 dkg vaj- 1 tojás- 4 evőkanál tejföl- fél dl tej- 3 dkg élesztő- 1 kávéskanál cukor- 1 evőkanál só- 10 dkg hántolt tökmag- 10 dkg kockázott szalonna zsírjára sütve (a zsírjával együtt)+ a kenéshez 1 tojásAz élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttattam. A liszteket gyúródeszkára öntöttem, közepébe mélyedést készítettem. Ebbe ütöttem bele a tojást, tettem bele a tejfölt, a durvára vágott tökmagot és a szalonnát a zsírjával együtt, sót, valamint a szobahőmérsékletű vajat. Hozzáadtam az élesztős tejet is. Az egészet alaposan összegyúrtam, kidagasztottam.Letakarva fél órát pihentettem, kelesztettem. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtottam, alulról-felülről, majd jobbról-balról három részre osztottam és meghajtogattam. 10 percig pihentettem, majd újra nyújtottam és hajtogattam.10 perc múlva kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtottam, késsel kb. 1,5 cm széles, változó hosszúságú rudakat vágtam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam és felvert tojással megkentem a tetejüket.180 fokra előmelegített sütőben barnás-pirosasra sütöttem.Nagy sikere volt, már langyosan elkezdtük enni. Másnapra el is fogyott, pedig elég szép adag lett belőle. Puha tésztájú, jó ízű sós vendégváró, máskor is biztosan elkészítem.Végül pedig: íme a mi királykisasszonyunk, az éppen 6 hetes, 4 kilós Dorottya Emmánk. :)