Zöldséges-sertéshúsos leves füstölt sonkás burgonyagombóccal

  • 2017.01.01.
  • 6

A 2017-es év első napján mivel is kezdhetnénk bejegyzéseink sorát? Először is:NAGYON BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!Karácsonyi elmaradásunkat pótolva, szeretném megmutatni, hogy milyen levest főztem december 26-án amikor családunk, barátaink jöttek hozzánk ünnepelni. Tudom, hogy egy zöldségleves nem éppen ünnepi jellegű, de én ebből soha nem csináltam problémát. Évekig a minestrone leves volt nálam a hagyományos karácsonyi első fogás. A húsleves anyukám dolga, így december 25-én amikor náluk ebédelünk, vagy tyúkhúsleveshez vagy marhahúsleveshez van szerencsénk. Imádja az egész család, így ez elmaradhatatlan!Idén - hú, miket írok, hiszen az már tavaly volt! - a Vidék Íze magazin 2016. szeptemberi számában találtam meg azt a levesötletet, amit végül meg is főztem. Sertésraguleves friss fűszerekkel, sonkás gombóccal nevet viselte és a leírás alapján nagyon megtetszett. Olyannyira, hogy december 26-án meg is született a konyhámban. :)Hozzávalók:- 40 dkg sertéshús (pl. comb)- 2 közepes vöröshagyma- 40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé)- 1 nagy csokor zöldfűszer (majoránna, petrezselyem, snidling)- 2 evőkanál olaj- sóA hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat egy fazékban felhevítjük, megpároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a kis kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk. Pici vizet öntünk alá, sózzuk és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Időnként megkeverjük és adunk hozzá vizet ha szükséges.Amikor majdnem megpuhult, beletesszük a megtisztított, karikára-kockára vágott zöldségeket, felöntjük vízzel, beleszórjuk a felaprított zöldfűszereket és ha szükséges, kevés sót adunk még hozzá. Összefőzzük.Közben elkészítjük a levesbetétet.A gombóchoz:- 2 közepes burgonya- 1 tojás- 15 dkg füstölt sonka- 3-5 evőkanál liszt- 1 kis csokor petrezselyem- só- borsA burgonyákat enyhén sós vízben héjában puhára főzzük. Meghámozzuk, még melegen áttörjük, majd kihűtjük. Ezután hozzákeverjük a tojást, az apróra vágott sonkát, sót, borsot és petrezselyem zöldjét, valamint annyi lisztet hogy jól formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, beledobjuk a fővő, majdnem kész levesbe. Ha feljött a víz felszínére, elkészültek a gombócok is.Az újság ajánlása szerint a gombócokat ki kellene szedni és külön tálkában kínálni a leves mellé, de én benne hagytam. Szerintem nem tett neki rosszat, nagyon finom volt így is. Mindenki dicsérte, aki kóstolta!