Kolbászos krumplileves

  • 2016.12.17.
  • 6

Nem egy ünnepi levesötlet, azt meg kell hagyni, de hűvös őszi-téli napokon, hét közben nagyon jó szolgálatot tud tenni. Főleg ha második fogásként mondjuk palacsintát, mákos tésztát vagy lekváros buktát készítünk mellé.Ja, és ha elég nagy adagot főzünk belőle, akkor 2-3 napig nem nagyon kell gondolkodni hogy mi legyen az ebéd. Maximum a fentebb felsorolt második fogásokat variálhatjuk. :)Gyerekkoromban hú de nagyon nem szerettem... Mondjuk akkoriban a paradicsomleves kivételével egyik levesért sem voltam odáig, hát még egy ilyen laktató, magyaros jellegű, (csípős) kolbásszal dúsított levesért. Szerencsére beigazolódott felmenőim mondása, miszerint "majd ahogy öregszel, úgy kívánod egyre inkább a különböző leveseket". Manapság már el sem tudom képzelni az életemet különböző zöldséges, húsos, esetleg krémleves nélkül.Hozzávalók:- 50-60 dkg burgonya- ízlés szerint (csípős) kolbász, én kb. 25 cm-nyit karikáztam bele- 1 nagy szál póréhagyma a zöldjével együtt- friss zellerlevél- 2 csapott evőkanál liszt- 2 csapott teáskanál pirospaprika- őrölt bors- só- 2 evőkanál olajA póréhagyma fehér részét megtisztítottam, felkarikáztam, egy nagyobb fazékban a felhevített olajon megfonnyasztottam. Megszórtam a liszttel, állandó kevergetés mellett kissé megpirítottam. Ekkor jöhetett a pirospaprika is. Kevés vizet aláöntöttem, jól összekevertem és beledobtam a karikára vágott kolbászt. Fedő alatt néhány percig főztem.Ezután beletettem a megtisztított, kockára vágott krumplit és felöntöttem bőségesen vízzel. Sóval és borssal ízesítettem, valamint hozzáadtam a felaprított zellerlevelet is. Félig lefedve főztem. Amikor már majdnem megpuhult a krumpli, a póréhagyma ép zöld részét is apróra vágtam és beleszórtam a levesbe. További 5 percig főztem, forraltam.Ízlés szerint tejföllel dúsíthatjuk tányérunkon, de anélkül is finom!