Karamellás hatlapos

  • 2016.12.05.
  • 5

Soha nem sütöttem még hatlapost, pedig szeretem. Régi lakodalmas sütemény, hagyományosan csokikrémmel megtöltve. Most viszont karamellkrémmel kentem meg, hiszen András névnapra készült. Sógorom allergiás a csokira, így nem is volt kérdés, hogy nem kakaós vagy csokoládés süteményt kap.Tesóm hívta fel a figyelmemet erre a receptre és finoman jelezte, hogy András biztosan örülne neki, hiszen ő is szereti a hatlapost. Kicsit izgultam, hogy el tudom-e készíteni időre, mert a tűzhelyem sajnos kezdi megadni magát, de végül minden összejött és az ünnepelt is örült a sütijének.Hozzávalók a tésztához:- 60 dkg liszt- 10 dkg zsír- 3 evőkanál porcukor- 1 csomag szalalkáli- 1,5 dl tej- 1 nagy tojás- 17,5 dkg tejföl- csipetnyi sóA tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a szalalkálit. A lisztet gyúródeszkára öntjük, elmorzsoljuk benne a zsírt. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, tejfölt, sót, porcukrot és a szalalkális tejet. Könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl kemény, akkor tejfölt.6 részre osztjuk és letakarjuk, hogy ne száradjon ki. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az első adag tésztát egy normál tepsi hátuljának méretére nyújtjuk. A tepsi hátát megkenjük zsírral, vékonyan megszórjuk liszttel és a sodrófa segítségével ráterítjük a kinyújtott tésztát. 10 perc alatt készre sütjük és két lapos spatula segítségével átemeljük egy tálcára. Így teszünk mind a hat lappal. A másodiknál már nem kell zsírozni-lisztezni a tepsit.Közben elkészítjük a krémet is.Hozzávalók a krémhez:- 40 dkg cukor- 2 x 0,5 liter tej- 1 tojás- 1 csomag karamell ízű pudingpor- 2 púpozott evőkanál liszt- 10 dkg szobahőmérsékletű vajA karamellás pudingport, a két evőkanál lisztet és a tojást fél liter tejjel csomómentesre keverjük. A másik fél liter tejet tegyük fel melegedni a tűzhelyre.A kristálycukrot öntsük egy nagy lábasba és kezdjük melegíteni. Olvasszuk fel, karamellizáljuk aranyszínűre. A tűzön melegedő tejet kis adagokban, folyamatos kevergetés mellett kezdjük hozzáönteni. Vigyázzunk, mert nagyon habzik, fortyog. Lehet, hogy a karamell visszaszilárdul, ezért folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg teljesen elolvad a tejben. Öntsük hozzá a pudingporos tejet és főzzünk belőle sűrű krémet.Tegyük félre, hűtsük langyosra. Robotgéppel keverjük hozzá a vajat és hűtsük ki teljesen, amíg megdermed.Ezután egy nagy tálcára tegyük az első süteménylapot. Kenjük meg a krém egyötödével, fektessük rá a második lapot és ismételjük ezt amíg el nem fogy minden. A tetején süteménynek kell lennie.Hideg helyen tároljuk egy éjszakán keresztül, teljesen át fog puhulni a tészta. Másnap szórjuk meg porcukorral - ízlés szerint - és szeleteljük.Kiadós sütemény és hideg helyen több napig is eláll.