Fűszeres-gombás, rozéban sült marhanyak

  • 2016.12.28.
  • 2

Mint minden évben, most is fejtörést okozott, hogy mit főzzek karácsonyra, amikor mi látjuk vendégül családunk tagjait, illetve barátainkat. A töltött káposzta adott, az minden évben elmaradhatatlan, na meg valamilyen malacsült, de hogy mi legyen a harmadik féle étel...?Találtam egy szarvascomb receptet valamelyik újságban, de Imi meggyőzött, hogy biztosan nem szeretnék macerás ételt készíteni, márpedig a szarvascombot lehártyázni nem olyan egyszerű. Hmm... nem sokáig kellett magyaráznia hogy inkább válasszak valami mást. Két nap múlva elő is állt az ötlettel, ezzel a rozéban sült marhanyakkal, amelynek a receptjét itt találta meg.Hú de örültem, hogy nem kellett tovább keresgélnem. A recept átolvasása után azonnal igent mondtam rá, nagyon izgalmasan hangzott a sokféle fűszer, a bor és a barna csiperke a marhával. Anyukám beszerezte a tökéletes húst kedves hentesünktől és karácsony előtt 1-2 nappal már el is készítettem ezt az ételt - dupla mennyiségű hozzávalókból, kihagyva belőle 1-2 dolgot, módosítva néhányat.Hozzávalók:- 1,5 kg csont nélküli marhanyak- 3-4 fej hagyma- 5 evőkanál olaj- 8 gerezd fokhagyma- 20 dkg kockázott (nálam szeletelt volt) bacon- 2 evőkanál barna cukor- 20 dkg paradicsompüré- 2 narancs leve- 5-6 babérlevél- 3 evőkanál mustár- só- őrölt bors- koriander- chili- kardamom- őrölt fahéj- őrölt szerecsendió- 3 evőkanál Worcestershire szósz- 2 evőkanál balzsamecet- fél liter rozé bor- 1 liter húsleves- fél kg barna csiperkeNekem 2 darabban volt a másfél kilónyi marhanyak, így mindkét húsdarab minden oldalát megsóztam, borsoztam.A hagymákat megtisztítottam, félbe, majd vékony csíkokra vágtam és egy nagy lábasban a felhevített olajon megpároltam. Hozzáadtam a barna cukrot és kevergetve karamellizáltam. Ezután beledobtam a bacont (nekem csak csíkozott volt itthon, így azt vágtam kis darabokra) és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is. Rátettem a húsokat és minden oldalukat rövid ideig pirítottam.Beleöntöttem a bort, a paradicsompürét és jöhettek a fűszerek is: babérlevél, koriander, chili, kardamom, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió. Valamint a folyékony állagúak: narancslé, mustár, Worcestershire szósz, balzsamecet. Legvégül pedig a húsleves. Amíg a hús alatt felforrt a a lé, előmelegítettem a sütőt 150 fokra.Egy nagy sütőtálba áttettem a húst, aláöntöttöttem a szalonnás-fűszeres-boros levet és lefedtem az edényt. Az előmelegített sütőbe toltam a tálat és körülbelül 2,5 órán keresztül hozzá sem nyúltam. Közben megmostam, megtisztítottam, negyedeltem a gombát és amikor a hús már majdnem megpuhult, körészórtam.Innentől kezdve fedő nélkül sütöttem tovább körülbelül 20-25 percig, ekkorra már majdnem szétomlott a hús, annyira megpuhult.Zöldfűszeres knédlit és Hasselback burgonyát készítettem mellé. Tálalás előtt felszeleteltem a húst és külön kínáltam mellé a boros-gombás szószt. Osztatlan sikert aratott, aki csak kóstolta, dicsérte mind az állagát, mind az ízét. Nagyon szeretem az ilyen alacsony hőfokon, lassan sülő húsokat, ezekkel még soha nem fogtam mellé.