Gombás lecsó

  • 2016.11.09.
  • 7

Bár már nincs igazán lecsószezon, mégis megörökítem ezt a receptet, mert jövő nyáron már nem fog eszembe jutni. :) Jópár lecsó receptet találhattok már oldalunkon, de mint tudjuk, ebből sosem elég!Anyuék főzték hétvégén és nekem nagyon ízlett. Sokféleképpen ismerem a lecsót, de gombával és petrezselyemmel még nem kóstoltam azelőtt. Meg kell, hogy mondjam, egyáltalán nem tett neki rosszat ez a kis plusz.Hozzávalók:- 50 dkg paprika (lehet vegyesen színes is)- 25 dkg csiperkegomba- 3 nagyobb paradicsom- 2 nagy fej hagyma- 10 dkg füstölt szalonna- 2 gerezd fokhagyma- 1 csokor petrezselyem- 1 csapott evőkanál pirospaprika- 1 teáskanál só- késhegynyi őrölt feketeborsA zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A gombát a tönkjével együtt felszeleteljük, a paprikát karikázzuk, a paradicsomot nyolcadokra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát felaprítjuk.Az apró kockára vágott szalonnát egy magasabb falú serpenyőben zsírjára sütjük, rádobjuk a vöröshagymát és megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, összekeverjük és tovább pároljuk addig amíg a gomba levet ereszt. Ekkor a fedőt levéve zsírjára pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a fokhagymát, majd a tűzre visszahúzva hozzáadjuk a paprikakarikákat is. Borssal ízesítjük. Összekeverjük és kb. 10 percig főzzük. A végén hozzátesszük a paradicsomot és a finomra vágott petrezselymet és további 5-8 percig rotyogtatjuk.Na, hát ilyen jól néz ki. Friss kenyérrel, magvas pékáruval különösen finom. Én nagyon szeretem a lecsó szafjtát tunkolni, aki hasonlóképpen érez hozzám, hagyja egy kicsit bővebb lére. :)