Zakuszka

  • 2016.09.19.
  • 4

... Mosonmagyaróvár mellől, Halásziból. Bee és Dávid saját termesztésű zöldségeiből.Pénteken egy kis baráti összejövetel volt nálunk, amire szégyen nem szégyen, én csak piacon vásárolt füstölt húsokkal, zöldségekkel és készen vett kenyérfélékkel tudtam készülni időhiány miatt - na jó, még egy kis banánhabos tortát is összedobtam - de Bee azon túl, hogy ellátott minket isteni házi paradicsommal, hozott még saját készítésű szilvalekvárt, egy nagy üveg zakuszkát és egy-két
ebédre való, télire eltett padlizsános paradicsomszószt is.Valójában Bee zakuszkája is elállt volna a kamrapolcon, hosszú hónapokig, hiszen befőzte, kidunsztolta, de muszáj volt megkóstolnom, nem bírtam magammal, így már rögtön aznap este felbontottam és bedobtam a közösbe. Jelentem, annyira finom, hogy a péntek esti maradékot áttöltöttem a képen látható kicsi csatos üvegembe és már annak is csak a fele van meg. Nem lesz ideje megromlani nálunk.A receptet természetesen elkértem, Bee így készíti a zakuszkát.Hozzávalók:- 3,5 kg padlizsán- 3,5 kg kápia vagy paradicsom paprika- 6 nagy fej lilahagyma- 1 fej fokhagyma- 1 liter sűrített paradicsomlé- 7 dl olaj- 5-6 babérlevél- só, borsEz egy nagy mennyiség, én első körben mindig elharmadolom és akkor fér bele egy nagyobb fazékba (kb. 6-8 db 7 dl-es üveg lesz belőle). A padlizsánokat megmosom, a száras végét levágom. Megszurkodom villával és sütőben kb. 170 fokon addig sütöm amíg teljesen puha nem lesz. A paradicsomlé helyett lehet kb. 1 kg nyers paradicsom is, de annak le kell húzni a héját. Ha kész a padlizsán akkor lehúzom a héját. A paprikát csak megmosom és kicsumázom, utána a paradicsommal (ha nem lé formájában adom hozzá), padlizsánnal, megtisztított hagymákkal apránként összeturmixolom, vagy ha nincs turmixgép akkor le lehet darálni. Az a lényeg, hogy a végén egy teljesen homogén, sűrű, darabmentes massza legyen. Ekkor bekerül egy nagy lábasba az olajjal és fűszerekkel együtt és fel kell forralni. Ha forr, akkor kisebb lángra venni és legalább egy órán keresztül fortyogni hagyni. Akkor jó, ha már szinte lekvárszerű massza. A végén üvegekbe kell szedni, a tetejét olajjal zárni és nagyon fontos hogy sérülésmentes kupak kerüljön rá, celofán nélkül. Majd száraz dunsztban pihentetni pár napig, amíg teljesen ki nem hűl.
Pirítóssal nagyon finom, de mi simán használjuk ételízesítőnek is pirosarany helyett.Kicsit macerás az elkészítése, de valamivel egyszerűbb mint a sült paprikával, dinsztelt hagymával készült változat. Ahány ház annyi szokás... De a lényegen nem változtat: Bee zakuszkájából bármikor bármennyit meg tudok enni.
:)Köszönöm a receptet, na és persze a kóstolót!