Májas lecsó

  • 2016.08.28.
  • 0

Ezt a receptet is a 2016. augusztusi Vidék íze magazinban találtam, egy másik különleges lecsó receptjének társaságában.Említettem, hogy Iminek nem igazán jött be a patisszonpörkölt a héten és mivel ő nagyon szereti a csirkemájat, na meg kiszúrta az újságban, hogy milyen jól néz ki a máj-lecsó párosítás, ezért gondoltam, megfőzöm neki ezt az ételt. Tesómék is jelentkeztek, hogy megkóstolnák, így egy normál, 4 tányérra való adagot csináltam belőle.A Vidék íze recepthez képest kissé módosítottam a mennyiségeket és a hozzávalók listáján is, illetve az ott feltüntetett kolbászt szinte teljes egészében kihagytam a lecsóból.Hozzávalók:- 15 dkg füstölt szalonna- 50 dkg paradicsom- 75 dkg paprika- 2 nagy fej vöröshagyma- néhány karika kolbász az íze kedvéért - 50 dkg csirkemáj (lehet sertés is) - só- pirospaprikaA szalonnát apró kockára vágjuk és egy vastag falú edényben zsírjára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk kevés pirospaprikával. Rátesszük a félbe- majd karikára vágott paradicsomot, a felszeletelt paprikát, ennek a tetejére a felszeletelt hagymát, a néhány szelet kolbászt. A zöldséges rétegeket finoman sózzuk, a kolbászra ne tegyünk sót.Az edényt fedjük le egy üvegtetővel, hogy lássuk, kell-e aláöntenünk vizet. Nekem rengeteg levet eresztettek a zöldségek, így nem kellett. Közepes lángon főzzük, egyszer-kétszer megkavarjuk közben. Amint kieresztették a levüket a zöldségek, beletesszük a csíkokra vágott májat és fedő nélkül főzzük tovább addig amíg a máj teljesen megpuhul.Friss kenyérrel, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk, úgy a legfinomabb.Saját tapasztalatról nem tudok beszámolni, mert nem szeretem a csirkemájat, de Imi kétszer evett belőle és tesómék is azt mondták, hogy finom volt. Ha valaki szereti a csípősebb ízeket, erős paprikát és csípős kolbászt is tehet bele.