Zabpelyhes-lenmagos kenyér teljes kiőrlésű liszttel

  • 2016.03.16.
  • 6

Az utóbbi hetekben rászoktam a kenyérsütésre. Azóta nem vettem boltban kenyeret, saját készítésűt eszünk. Nagyon jó kis móka, mert azon kívül, hogy jól is lakunk, még a lehető legváltozatosabban, a bolti ár töredékéért tudok előállítani teljes kiőrlésű liszttel, mindenféle magvakkal feltuningolt kenyereket.A teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér receptjét Limaránál találtam, ebből indultam ki. Én még egy kis lenmagot is tettem bele, mert nagyon szeretem péksüteményekben. Valamint 20 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet használtam a kenyérliszt mellett.Ehhez a kenyérhez is kell öregtészta. Ennek az elkészítési módját például a paprikás kiflinél olvashatjátok.Hozzávalók a kenyérhez:- 25 dkg BL80 kenyérliszt- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt- 5 dkg zabpehely- 1 teáskanál búzasikér- 25 dkg öregtészta- 2 teáskanál só- 2 evőkanál olaj- 1 evőkanál lenmag- 1 teáskanál méz- 10 dkg tejföl- kb. 3 dl víz- 1,2 dkg friss élesztőA liszteket, a sikért, a sót, lenmagot és a zabpelyhet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a tejfölt, olajat, mézet, vizet. Rácsipkedjük az öregtésztát és rámorzsoljuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt sima, fényes, nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Vékonyan kiolajozunk egy tálat, beletesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztjük a tésztát.Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk és kettévágjuk a tésztát. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük. Tiszta konyharuhával kibélelünk két darab körülbelül egyforma tálat. A pihentetett tésztákból cipót formázunk és fejjel lefelé a kibélelt tálakba tesszük. Az egyiket hűtőben pihentetjük tovább, a másikat szobahőmérsékleten hagyjuk. Kb. 60 percig kelesztjük.A sütőt előmelegítjük 250 fokra. Limara egy vaslábast ajánl sütőformaként, én egy kerek jénai tálat béleltem ki sütőpapírral. Belefordítjuk a megkelt tésztát, késsel bevagdossuk a tetejét, lefedjük a tálat és betoljuk a sütőbe.A sütési idő kb. 40 perc. 20 perc után kivesszük a hűtőből a másik cipót, hagyjuk hogy átmelegedjen szobahőmérsékleten. Amint megsült az első kenyér, kiemeljük rácsra és a helyére fordítjuk a másikat. Ezt is megsütjük.Íme, így néz ki belülről. Még harmadik-negyedik nap is olyan jó enni! Nem szikkad meg mint a bolti kenyér. Örülök, hogy új hobbit találtam magamnak. :)