Tejszínes-joghurtos málnatorta

  • 2015.08.12.
  • 9

Sokan olvashattatok róla Facebook oldalunkon, hogy néhány napot Erdélyben töltöttünk. Rengeteget utaztunk, gyönyörű helyeket láttunk és számunkra nagyon fontos emberekkel találkoztunk. Egyszer talán részletesen is beszámolok erről a pár napról, ami olyan gyorsan elrepült. Egyelőre azonban ülepednie kell az élményeknek, hiszen nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is hatással volt ránk a hosszú út, a (nem is olyan) távoli rokonokkal való találkozás és mindaz amit átéltünk az elmúlt hétvégén. Mindez persze nagyon-nagyon pozitív értelemben véve!Imi másodunokatestvére, Zsuzsa egy finom, gyümölcsös tortával várt minket, amihez saját kertjükből szedett friss, édes málnát. Nagyon ízlett mindannyiunknak, így gyorsan el is kértem tőle a receptet. Nem volt könnyű összeszednie a pontos mennyiségeket, hiszen elmondása szerint "csak úgy érzésre" készítette el az édességet.Egyelőre leírom úgy, ahogy ő elmesélte. Én is meg fogom sütni valamikor, így ha valami nem pontos benne, javítom, de ahogy átfutottam a receptet, szerintem így tökéletes állagú lesz a tortánk.Hozzávalók a piskótához:- 2 tojás- 2 evőkanál cukor- 2 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál liszt + 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor)- csipetnyi só- esetleg késhegynyi sütőporA tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Ezután kanalanként beleforgatjuk a liszttel (és kakaóporral együtt) a cukros tojássárgájába. Óvatosan csomómentesre keverjük.Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, akár úgy is hogy az oldalát is befedje, majd beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük - kb. 20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. A tortaformában hagyjuk kihűlni a piskótát.Hozzávalók a krémhez:- 1 csomag vanília ízű krémpor (pl. Dr. Oetker vaníliás Aranka krém)- 2-2,5 dl tej- 2 dl Hulala tejszín- 1 csomag habfixáló- 1,5 - 2 dl sűrű, natúr joghurt- kb. 30 dkg málna + díszítéshezHozzáadott cukor nem került bele és éppen így volt finom. A krémporban alapból volt, valamint a Hulala tejszín is édesített. Zsuzsa pont ennek az édességnek az ellensúlyozására kevert sűrű házi joghurtot a krémbe. A krémpor csomagolásán feltüntetett mennyiségnél kevesebb tejjel készítette el, nem akarta hogy folyós legyen. Saját készítésű joghurtjuk elég sűrű állagú, így bátran beletette a 2 dl-t, azonban ha valaki viszonylag híg joghurtot használ, akkor másfél decinél többet ne adjon hozzá, nehogy túl laza legyen a krém, mert akkor lefolyik a piskótáról.A krémport a 2 - 2,5 dl tejjel kikeverjük a csomagoláson olvasható útmutató szerint. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval majd a joghurttal együtt belekeverjük a vaníliás krémbe. Végül óvatosan beleforgatjuk a megmosott, papírtörlővel megszárított málnát is, vigyázva hogy ne törjön össze. A málnás krémet a kapcsos tortaformába öntjük a kihűlt piskóta tetejére és egyenletesen elsimítjuk.Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedhessen, majd további málnával díszítve tálaljuk.Köszönöm a receptet és a finom tortát, Zsuzsa!