Tabulé

  • 2015.06.29.
  • 5

Múlt héten olvastam egy szórakoztató cikket George Clooney-ról, aki köztudottan néhány hónapja nősült. A felesége egy libanoni származású jogász, Amal Alamouddin. Clooney a riportban elmesélte, hogy mindketten otthonosan mozognak a konyhában, de Amal szinte mindig tabulét készít, ami neki már a fülén jön ki, így amikor csak lehet, inkább átvállalja a főzést, hogy egy kicsit változatosan étkezhessenek. Így ha nem tabulét esznek, akkor Clooney valamelyik tésztaspecialitását. :) Persze nem gondolom, hogy olyan gyakran kerülnek a saját konyhájuk közelébe, tekintve hogy mindketten igen elfoglalt emberek.Ami a lényeg, megfogott a cikkben a tabulé szó. Hallottam már többször is, de nem tudtam, hogy mit takar pontosan, így utánaolvastam. Megtudtam, hogy az arab világban közkedvelt előételt-főételt-salátát jelenti, vagyis egy olyan éltet amit bármikor fogyasztanak. Európában is egyre inkább elterjed. Az alapja rengeteg petrezselyem és menta, amit bulgurral vagy kuszkusszal és zöldségekkel dúsítanak, de a petrezselyem dominál benne. Citrommal ízesítik, így egy igazán frissítő saláta lesz a végeredmény.Nagyon jókor került a szemem elé, mert éppen azon gondolkodtam, hogy milyen salátát készítsek hétvégére a grillezett húsok mellé. Meg is volt az ötlet!Hozzávalók:- 6 nagy csokor petrezselyem (25-30 szál/csokor)- fél maréknyi friss mentalevél- 10 dkg bulgur- víz- ételízesítő- 1-2 citrom leve- 1 citrom reszelt héja- 4-5 evőkanál olívaolaj- 1 kígyóuborka- 4 paradicsom- 4-5 szál újhagyma- só- őrölt borsA bulgurt megmostam és dupla mennyiségű vízzel, kevés ételízesítővel feltettem főni. Ahogy felforrt a víz, elzártam alatta a gázt és lefedve hagytam puhulni, egészen addig amíg az összes vizet magába szívta. Kihűtöttem.Közben megmostam a petrezselymet, papírtörlővel megszárítgattam és lecsipkedtem a leveleket a szárakról. Ez eltartott egy ideig, mert rengeteg petrezselymet kellett feldolgoznom. Szerencsére most szinte fillérekért lehet kapni gyönyörű nagy csokrokkal a piacon. Aprítógépben felaprítottam és egy salátástálba beleszórtam. Megmostam a paradicsomot és az uborkát - ez utóbbit meg is hámoztam - és apróra felkockáztam. Az újhagymát felkarikáztam. Ezeket hozzáadtam a petrezselyemhez. Belereszeltem egy megmosott citrom héját, másfél citrom kifacsart levét is belecsorgattam. Végül jöhetett a kihűlt bulgur, egy kevés só és őrölt bors. Az olívaolajjal együtt jól összeforgattam.A megmosott, felaprított mentát is ekkor kellene hozzáadni, de családom tagjai közül kevesen szeretik ezt a fűszert így én nem tettem bele. Külön tálkában kínáltam mellé annak, aki kedveli. Megjegyzem, a menta hihetetlenül feldobja, aki szereti, ne spórolja ki belőle!Fogyasztás előtt 3-4 órát érdemes állni hagyni, hogy a zöldségek kissé kiengedjék levüket és megfelelően összeérjenek az ízek. A citromlé mennyiségét mindenki saját ízlése szerint adja hozzá, nekem éppen elég volt másfél citrom leve. Kellemesen savanykássá tette a salátát.Köszönöm az ötletet Mr. és Mrs. Clooney, felvettem a listámra a tabulét, most már rendszeresen el fogom készíteni. Nagyon finom és laktató saláta, nem mellesleg egészséges is a rengeteg petrezselyemnek köszönhetően. Keresztanyummal megállapítottuk, hogy önálló ételként is megállja a helyét.