Zellerkrémleves tepertős burgonyagombóccal

  • 2015.03.02.
  • 8

Könnyűnek tűnő, mégis tartalmas levest főztem tegnap, ami tökéletes volt egy ilyen sötét, borongós, hűvös, tél végi napra.Szeretem a krémleveseket, mert gyorsan és egyszerűen elkészülnek, de azt még inkább kedvelem bennük, hogy annyi féle levesbetéttel lehet feldobni! A pirított kenyérkockától kezdve a különféle ízű krutonokon át a sajtos, vajas, snidlinges, esetleg sonkás galuskákig. Csak hogy a számomra legismertebbeket említsem.A tegnapi levesbe egy kicsit laktatóbb betétet szántam: burgonyagombócot, darált tepertővel feltuningolva. :) Anyuék készítették réges-régen ezt a levest, nekem nagyon ízlett, de aztán valahogy elfelejtődött. Ezt is a Vidék Íze magazinban fedezték fel mint annyi más, jó receptet.Hozzávalók a leveshez:- 1 nagyobb zellergumó- 1 evőkanál zsír- 1 evőkanál ételízesítő (pl. Szárika Natúr ételízesítő)- 2 dl tejszín- 1 evőkanál liszt- só- friss petrezselyemHozzávalók a burgonyagombóchoz:- 40 dkg burgonya- 10 dkg tepertő- friss petrezselyem- só- bors- 1 tojás- 3 evőkanál lisztA burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és sós vízben főzzük puhára. A levét szűrjük le, tegyük félre, a burgonyát pedig még melegen törjük át, majd hűtsük ki.Amíg a krumpli hűl, a zellert tisztítsuk meg, kockázzuk fel, vagy reszeljük le. Tegyük egy fazékba a kanálnyi zsírt és ezen pároljuk meg néhány perc alatt a zellert. Öntsük fel a burgonya főzőlevével, ha kell, egészítsük ki még vízzel. Fűszerezzük ételízesítővel, ha szükséges sóval. Főzzük teljesen puhára a zellert. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd a levest habarjuk be a tejszínnel amiben csomómentesre kevertük a lisztet.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a ledarált vagy aprítógéppel feldolgozott tepertőt, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet, tojást és lisztet. Gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Formáljunk belőle kis gombócokat és adjuk a forrásban lévő leveshez. Miután minden gombóc feljött a tetejére, főzzük még néhány percig. Végül szórjuk meg a friss petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.A leves elkészítéséhez Szárika Natúr fűszerkeveréket használtam, amely hozzáadott sót nem tartalmaz. Jó választás volt a zellerkrémleveshez, hiszen a paszternák-, sárgarépa-, póréhagyma-, zellergyökér-, kelkáposzta-, zellerlevél-, petrezselyemlevél szárítmány, kurkuma, gyömbér, őrölt feketebors, fokhagyma keveréke nagyon jó ízt adott neki.További információt ezen a linken olvashattok a termékről.