Csirkemájas rizottó

  • 2014.02.24.
  • 2

Múlt hétvégén Mazsi a rizsfelfújtról írt nektek, így gondoltam, az édes után jöhet egy kis sós rizs-változat, méghozzá a csirkemájas rizottó. Ez az az étel, amit csak ritkán készítek és akkor is csak Iminek, mivel én nem szeretem a csirkemájat.Időnként előfordul, hogy csak annyi maradék van a hűtőben, ami egyikünknek elég - például nekem - és ilyenkor Iminek főzök friss ételt, akár olyant is amit csak ő szeret. Ezzel a rizottóval általában nem szoktam melléfogni, 2-3 napig is szívesen ebédeli egymás után.
Persze tudom, hogy az igazi rizottót speciálisan ehhez az ételhez való rizsből illene főznöm, azonban ilyent nem szoktam otthon tartani. Legtöbbször köretet készítek rizsből vagy rakott, töltött ételeket egészítek ki vele, így két féléből válogatok, mégpedig jázmin rizsből vagy hosszúszeműből.Hozzávalók:- 50 dkg csirkemáj- 30 dkg rizs- 50 dkg sárgarépa, (mirelit) zöldborsó vegyesen- 10 dkg reszelt sajt- 1 kisebb hagyma- só- bors- olajA csirkemájat megmosom, megszárítom és csíkokra vágom. A hagymát felaprítom és olajon megpárolom. Belekeverem a májat és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Sóval és borssal fűszerezem, majd fedő alatt puhára főzöm.Közben a sárgarépát megtisztítom, kis kockákra darabolom és a mirelit zöldborsóval együtt enyhén sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm.A rizst olajon üvegesre pirítom, felöntöm egy kevés vízzel, megkeverem és
hagyom, hogy elfője. Ekkor pótolom a vizet, megsózom a rizst és időnként megkeverve tovább főzöm. Egészen addig ismétlem meg, amíg majdnem teljesen megpuhul a rizs.A májat még forrón összeforgatom a 10 dkg reszelt sajttal, majd belekeverem a rizsbe a zöldségekkel együtt. Kiolajozott jénai tálba simítom és 200 fokos sütőben 20 perc alatt összesütöm.A sajtnak köszönhetően szépen formázható lesz a rizottó, így a fantáziánkra van bízva, hogy hogyan tálaljuk.