Kaliforniai paprika saláta

  • 2013.08.30.
  • 2

Sokszor előfordul velem, hogy valami könnyű, nem feltétlenül főtt ételt ennék. Inkább valami zöldségeset, frissitőt. Salátát! Nyáron kifejezetten jólesik és a nagy melegben éppen elég, semmi nem kell mellé.A paradicsomot, lilahagymát és a - számomra - újra felfedezett mozzarellát együtt nagyon szeretem. A mozzarella caprese és a mozzarellás saláta sült paprikával a hét bármelyik napján a tányéromra kerülhet. Szerencsére a családom is igényli a salátákat, így egy-egy kerti parti, sütögetés alkalmával 2-3 féle is készül a húsok mellé, és ha marad belőlük, én még másnap, harmadnap is jóízűen fogyasztom.Ezt a salátát anyukám készítette, ha jól emlékszem még a szülinapi kerti partijukra, két hónappal ezelőtt. Már egészen megfeledkeztem róla, de szerencsére anyu eszembe juttatta azzal, hogy összeállította a jövő heti sütögetésre a menüt és többek között ezt tervezi megcsinálni. Én csak helyeselni tudtam, hiszen van benne minden, amit szeretek: paradicsom, mozzarella, lilahagyma. Na és sok-sok, édes, vastag húsú kaliforniai paprika.Hozzávalók:- kaliforniai paprika (lehet sárga, piros, zöld, vegyesen)- paradicsom- lilahagyma- kevés fokhagyma- mozzarella- ecet- őrölt fehérbors- cukor- víz- sóNem írok mennyiséget, mindenki ízlésének megfelelően készítse. Lehet benne sokkal több a paprika mint a paradicsom, vagy akár egyforma mennyiség is. Koktélparadicsomot is szórhatunk közé, vagy kemény húsú normális paradicsomot szeleteljünk fel hozzá.A paprikát kicsumázzuk, vékony csíkokra vágjuk. Ha koktélparadicsomot szeretnénk hozzáadni, akkor azt csak kettévágjuk, míg a normális méretű paradicsomból és a lilahagymából vékony szeleteket csinálunk. 1-2 gerezd fokhagymát meghámozunk és felaprítjuk, úgy keverjük bele. "Csak az íze kedviér'", ahogy Zenthe Ferenc mondogatta a Szomszédokban Taki bácsiként. :)A zöldségeket meghintjük egy kevés sóval és jól összeforgatjuk. Kb. 10 percig állni hagyjuk, közben elkészítjük a salátalevet.Az ecetet - nálam almaecetet - összekeverjük a cukorral, fehérborssal, vízzel. Inkább savanykás ízhatású legyen a salátalé, hiszen a kaliforniai paprika és az érett paradicsomok is édeskések.A mozzarellát kockára vágjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, majd az egészet meglocsoljuk az ecetes lével. Éppen csak ellepje. Jól összekeverjük és néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük tálalás előtt.Anyu legutóbb csak piros paprikából készítette a salátát, de lehet, hogy jövő héten már mindenféle színben fog pompázni. Ha így lesz, majd lefotózóm és feltöltöm a Facebook oldalunkra
és frissítem ezt a bejegyzést a plusz fényképpel. :)