Fóliában sült csirkemell mazsolás jázmin rizzsel

  • 2013.06.17.
  • 5

Június közepe elmúlt és alig írtam a blogba. Mindenkitől elnézést szeretnék kérni, de beindult a nyári rohangálós időszak. Nyaralás tervezés, kerti partik, kertrendezés, baráti összejövetelek, születésnapi nyereményjáték szervezése,
hogy először a jó programokat említsem. Ezen kívül vannak persze kevésbé jók is, mint például
szemészet és fogászat rendszeres látogatása, de hát nem állhat az élet mindig csak pozitív dolgokból, ugye? Hova lenne akkor az egyensúly? :)Blogunk adminisztrációs felületén pedig csak gyűlnek, gyűlnek a publikálásra váró ételek fotói, melyekhez természetesen receptet is illene mellékelni, mert azért sütünk-főzünk is rendületlenül.Ez a szegény, fóliában sült csirkemell szerintem már két hónapja várakozik sorára. Emlékszem, a Facebook oldalunkon még akkor megmutattam az olvasóinknak a
fotóját, amikor elkészítettem és nagy tetszésnek örvendett. Így ha valaki azóta nem fejlesztette ki magának saját ötlete alapján a receptet, most innen meríthet egy kis ihletet.Én még tavaly merítettem Anditól, a Közös konyha(kert) egyik blogszerzőjétől, amikor valami gyors sült húst akartam készíteni egy munkanap után másnapi ebédre. A köret készen volt, csak nem tudtam, hogy mit süssek mellé, ami nem a hagyományos, befűszerezett húsdarab sütőzacskóban megsütve.Andi pedig Jamie Olivertől vette az ötletet. Nekem nagyon megtetszett, hogy szójaszósz is került a páclébe, na és persze az alufóliából készült csomagocskák sem voltak utolsók.
Azóta már többször is elkészítettem ezt a húst, de csak most jutottam el odáig, hogy le is fényképezzem.Csirkemell szinte mindig található a mélyhűtőmben, így adott volt, hogy abból készítem. Azért is szeretem, mert nagyon rövid idő alatt megsül.
Én a következőképpen készítettem ezt a fóliában sült húst.Hozzávalók (2 fő részére):- 1 nagy csirkemell - fehérbor- szójaszósz- 1 kisebb fej lilahagyma- őrölt feketebors- chilipaprika vagy cayenne bors- olajA nagy csirkemellet először két részre, majd a két felet szintén két laposabb részre osztottam. Így kaptam 4 szelet húst. A tetejét hosszában bevagdostam.Az olajban elkevertem a szójaszószt, fehérbort, a felaprított lilahagymát, majd az őrölt feketeborsot és a chilipaprikát. Ehhez nem tudok mennyiséget írni, mindenki ízlés szerint alakítsa. Nekem nagyon sötét és nagyon sós szójaszószom van, így azzal csínján kell bánni. Aki szereti az erőset, az ne sajnálja belőle a chilit vagy a cayenne borsot. Valamint elég hígnak, levesesnek kell lennie a páclének. Alufóliából letéptem 4 nagyobb darabot és felhajtogattam a szélüket, "tálcát" készítettem belőlük. A fóliák közepére fektettem 1-1 csirkemellet és ezeket egy kanál segítségével jó alaposan bevontam a páclével. A fóliák széleit összehajtogattam és kis batyukat készítettem belőlük úgy, hogy ne tapadjon rá a húsra, legyen egy kis hely, ahol gőz képződhet, viszont ne eressze ki sehol ezt a keletkezett gőzt, hiszen ebben fog puhulni a csirkemell.A batyukat tepsibe rendeztem és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Kb. 30 percig sütöttem így, majd kinyitottam a fóliát, hogy a hús teteje is pirulhasson egy kicsit. További 5-6 percig sütöttem így.Nem volt kérdés, hogy jázmin rizst készítek mellé, hiszen akkor vettem életemben először ilyent. Ettem már máskor is és nagyon ízlett, csak sajnos eléggé elriasztott mindig az ára. Amióta felfedeztem egy helyet, ahol viszonylag olcsón - 600 Ft/kg - lehet vásárolni, azóta viszont rendszeres szereplője lett az étlapunknak.Imi kérésére mazsolával ízesítettem. Semmi ördöngősség nincs az elkészítésében. A rizst ugyanúgy megpirítottam olajon ahogy a "sima" rizst szoktam, majd felöntöttem kétszeres mennyiségű sós vízzel. Időnként villával megkevertem és amikor félig magába szívta a vizet, hozzáadtam a mazsolát is.Amikor majdnem teljesen felszívta a vizet, elzártam alatta a gázt és lefedtem, hogy párolódjon a gőzben. Nagyon finom, illatos, laktató és könnyen formálható köret lett a végeredmény.Ehhez a sós, kissé csípős sült húshoz remek párosítás az édeskés, illatos rizsköret. Ráadásul az egész elkészül 1 óra alatt pácolással, fóliahajtogatással együtt, ami nem egy hátrány, ha valaki munka után szeretne vacsorát, vagy másnapi ebédet készíteni.