Epres csokitorta

  • 2013.05.07.
  • 2

Nálunk az a szokás, hogy ha valakit ünneplünk a családban, akkor az ünnepelt kap valamilyen házi készítésű sütit vagy tortát. Május első vasárnapja nálunk általában dupla ünnep szokott lenni, hiszen Mazsi névnapja is május legelején van, nagyon közel az anyák napjához. Sőt, volt már olyan, hogy ugyanarra a napra esett mindkettő. Most is csak egy nap volt a különbség köztük, így vasárnap összegyűltünk anyuéknál és előkerültek a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb sütik.Összesen 5 féle desszert volt az asztalon a tartalmas ebéd után. Én most ennek a tortának a receptjével kezdeném a sort, mivel ezt én sütöttem anyák napjára.A recept a Vidék Íze magazin májusi számában jelent meg Hófehér epres csokoládétorta néven, de mivel szokásom szerint picit variáltam az eredeti elkészítési módhoz képest, ezért a nevét is lerövidítettem. :)Nagyon örültem, amikor átolvastam és azt láttam, hogy nem kell órákat állni a konyhában ahhoz, hogy elkészüljön ez a szép torta. Egyetlen szombat estébe tudtam besűríteni ezt és a Mazsinak készített desszertet, mivel aznap kerti partira voltunk hivatalosak a keresztszüleinkhez és tudtam, hogy este 6 óra előtt nem érek haza. Egyszerű is, csokis is, epres is, mi kellhet még? Az, hogy olyan jól sikerüljön, amilyennek az újságban kinéz...A legfőbb módosításom az volt, hogy a Vidék Ízében megjelent recepthez képest rögtön dupla mennyiségű hozzávalóból készítettem a tortalapokat.Hozzávalók a tésztához:- 6 tojás- 36 dkg cukor- 30 dkg liszt- 6 dkg cukrozatlan kakaópor- 14 dkg olvasztott vaj- 1 dl langyos víz- 1 csomag sütőporHabosra kevertem a tojások sárgáját és a cukrot. Ezután hozzáöntöttem a vizet és a folyékony, olvasztott vajat, beleszitáltam a sütőport, lisztet és kakaót. Alaposan összedolgoztam.A tojásfehérjéket kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a kakaós masszába. Egy kerek tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, oldalát megkentem vajjal és beleöntöttem a nyers tésztát. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig, tűpróbáig sütöttem.Szép nagy, pufi tortát kaptam, nagyon finom csoki illata volt és könnyen ki tudtam venni a tortaformából. Lehúztam róla a sütőpapírt, kivittem az udvarra hűlni és közben elkészítettem a csokikrémet.Mivel a krémből nem akartam dupla adagot készíteni - utólag rájöttem, hogy jól is tettem - ezért csak
körülbelül másfélszeresét vettem az előírt mennyiségeknek.Hozzávalók a krémhez:- 5 dl tejszín - lehetőleg Hulala, az nem esik össze és már eleve édesített- 30 dkg étcsokoládéSajnos Hulala tejszínt nem találtam, de vettem helyette egy hasonló, növényi alapút, az is édesített volt, így már nem kellett külön cukrozni. Kemény habbá vertem. Az étcsokit gőz fölött megolvasztottam és folyamatos habverés közben a tejszínhabba csorgattam. Fokozatosan lett szép, sötétbarna színe.Hozzávalók a torta összeállításához:- 1 üveg eperlekvár- eper- 3 dl tejszín - itt is a Hulala-t preferálom- 1 csomag habfixálóAhogy kihűlt a tortaalap, három felé vágtam. Az alsót egy süteményestálra fektettem, megkentem vastagon eperlekvárral, majd a csokis hab felével. A hab meglepően kemény volt, sokkal lágyabbra számítottam. Elsimítottam és a tetejére eperszeleteket rendeztem - ez nem volt benne az eredeti receptben. Következett a következő tortalap, az eperlekvár majd a hab másik fele és újabb eperszeletek. Végül befedtem a harmadik tortalappal. Ezt már nem kentem meg semmivel.
Egy éjszakára hűtőbe tettem, másnap pedig a habfixálóval felvert tejszínhabbal bevontam az oldalát és tetejét. Friss eprekkel díszítettem.A süti íze nagyon finom volt, valamint a krém is erőteljesen csokis, pont olyan amilyennek én szeretem. Viszont nem nagyon tapadt össze a három réteg, így szeleteléskor háromfelé borult a tányéron. Valűszínűleg túlságosan kemény, merev volt a krém és lehet, hogy az eperszelet sem segítették elő ezt. Legközelebb megpróbálok lágyabb habot előállítani.Anyu nagyon örült ennek is és a Mazsitól kapott citromtortájának is. Aki Facebook-on követ minket, már láthatta a citromtortát közelebbről is. A receptjét a tesómtól fogjátok megtudni, elvégre az a süti András és az ő közös munkája volt. :)