Medvehagymás pogácsa

  • 2013.04.17.
  • 3

Itt a medvehagyma szezon! Éppen ezért, félbehagyom a húsvéti élmény- vagyis ételbeszámolómat és megmutatom, mit sütöttem múlt héten.Tavaly fedeztem fel magamnak ezt a pogácsát és azóta többször is megsütöttem már. Ilyenkor, áprilisban elraktározok magamnak jó néhány csomag medvehagymát a mélyhűtőbe, hogy az év bármelyik szakában elő tudjam venni és elkészíteni belőle ezt a pogácsát, vagy ugyanebből a tésztából készült tekercset, amit krémsajtos-medvehagymás töltelékkel szoktam ellátni. Szerintem hamarosan azt is megsütöm és leírom a receptjét. Ami nagyon érdekessé tette számomra ennek a pogácsának a tésztáját, az az, hogy hidegen kell keleszteni, vagyis a hűtőben állni hagyni egy éjszakát. Eleinte nem nagyon hittem benne, hogy normális tésztát fogok kapni, amikor másnap kiveszem a hűtőből, hiszen ellentmondott mindannak amit addig tanultam a kelesztésről: meleg helyen, akár előmelegítve a lisztet, néhány óránál nem tovább, nehogy túlkeljen... De legnagyobb meglepetésemre gyönyörű, hólyagos, könnyen formázható tésztát kaptam. Azóta mindig ezt alkalmazom, amikor pogácsát akarok sütni és tudom, hogy a sütés napján nem lenne idő kivárni hogy megkeljen, pihenjen, többször áthajtogassam, újra pihenjen. Előző nap szépen megdagasztom, akár néhányszor meg is hajtogatom, másnap pedig csak kinyújtom, szaggatom, megsütöm. Hozzávalók:- 60 dkg liszt- 1 tojás- 25 dkg vaj- 2 dl tejföl- 2 dkg élesztő- 1 dl tej- 1 teáskanál cukor- ízlés szerint só- 1 nagy csokor medvehagyma+ a tetejére 1 tojás és reszelt sajtA tejet a cukorral együtt meglangyosítom, felfuttatom benne az élesztőt. A lisztet, a tojást, a lágy vajat, a tejfölt, a sót egy tálban összekeverem, hozzáadom az élesztős tejet és az apróra vágott medvehagymát. Alaposan megdagasztom, összedolgozom. Kissé lágy állagú lesz a tészta, ettől nem kell megijedni.A tálat lefedem és 2-3 órára a hűtőbe helyezem, ez alatt szépen meg kell kelnie a tésztának.Ezután lisztezett deszkán átgyúrom és ujjnyi vastagra kinyújtom, majd meghajtogatom. A hajtogatást így szoktam elmagyarázni:"Képzeletben 3 egyenlő részre osztom a tésztát 3 vízszintes vonallal. Először az alsó majd a felső harmadot hajtom rá a középsőre. Ezután 3 részre osztom 3 függőleges vonallal. Először jobb majd a bal oldalát hajtom a középsőre."De olyan is van, amikor nem 3, hanem 4 vagy 5 részre osztom és úgy hajtogatom. Minél magasabb ez a szám, annál levelesebb lesz a tészta a végén.Hajtogatás után visszahelyezem a hűtőbe, ismét pihentetem néhány órát, majd újra hajtogatom. Attól függően, hogy mennyi időm van, ezt megismétlem kétszer, háromszor.Másnap, amikor sütni akarom a pogácsát, ismét ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát és kiszaggatom. Néha kisebbre, néha nagyobbra, mikor mekkora társaságnak készítem. :)Sütőpapírral bélelt tepsire rendezem, a tetejét felvert tojással megkenem, reszelt sajttal megszórom és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.A medvehagyma, ez a fokhagymára hasonlító ízű növény nemcsak mutatóssá teszi a pogácsát, hanem nagyon finom ízűvé. Én már akkor megéhezem rá, amikor megérzem a sütőből szállingózó illatát. Nagyon finom, főleg frissen, de még másnap, harmadnap is.