Kaszinótojás franciasalátával

  • 2013.04.29.
  • 8

A kaszinótojás és a franciasaláta az én szótáramban elválaszthatatlanok egymástól. Én még egyiket sem csináltam, de anyuék ezzel (is) készültek húsvétra, így most az ő receptjüket jegyzem le.Igaz, hogy franciasalátás bejegyzésünk már volt, méghozzá egy mutatós sonkaalagútról szólt, ami ezzel volt megtöltve, viszont a mostani franciasaláta sokkal finomabb lett annál, talán a hozzáadott hagyma miatt. Így megörökítem ezt is, hogy lehessen válogatni.Aki saját kezűleg szeretne majonézt készíteni, az szintén a franciasalátás sonkaalagútnál találja meg anyuék házi majonéz receptjét.Hozzávalók a kaszinótojáshoz:- 10 db tojás- mustár- margarin- majonéz- tejföl- só- őrölt borsA tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk. Félbevágjuk, a sárgáját elválasztjuk a fehérjétől és egy tálban összegyűjtjük. Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, a majonézt és mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jól kikeverjük. Lágy, de nem híg állagú masszát kell kapnunk. Ezt a krémet beletöltjük a félbevágott tojásokba a sárgája helyére.Ezután elkészítjük a franciasalátát.Hozzávalók:- 50 dkg mirelit franciasaláta alap zöldség- 1 kis doboz konzerv kukorica- 1 fej lilahagyma- 1 dl majonéz- 4 dl tejföl- 1 teáskanál mustár- cukor- só- borsElőször is tartármártást keverünk a majonézből, a tejfölből, a mustárból, egy csipet sóból és cukorból és ezt félretesszük, hogy érjenek össze az ízek.Amíg áll a tartármártás, sós vízben megfőzzük a mirelit zöldségeket, leszűrjük és kihűtjük. Egy tálban hozzákeverjük a felaprított vagy csíkozott lilahagymát, a lecsepegtetett konzerv kukoricát és összedolgozzuk a tartármártással.Anyuék egy szép nagy ovális üvegtálat kibéleltek salátalevelekkel, ráöntötték a franciasalátát, egymás mellé rendezték a tetején a tojásokat. A kaszinótojások tetejét a kimaradt töltelékkel díszítették, valamint petrezselyemmel és uborkakarikákkal színesítették az összképet. :)Igazán vidám húsvét hétfői hidegtálas asztalunk lett, mindenféle jót megtalálhattunk rajta. A tormakrémes sonkatekercset és a sonkakrémmel töltött zöldségeket már említettem, a körözöttet Imi mutatta meg nektek, mert azt ő csinálta. A kaszinótojás mellett azonban készült még egy tojásos különlegesség, ennek lejegyzését Mazsi vállalta, hiszen ő is részt vett a munkálatokban.