Fehér tönkölykenyér

  • 2013.01.14.
  • 3

Miért inkább a tönkölylisztet használjuk, ha már fehér kenyeret sütünk?
Mert fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Számos aminosavból is többet tartalmaz, mint a hagyományos búza liszt. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével), és niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
Szerintem még ízletesebb is! :)
Fehér tönkölykenyér
Hozzávalók:50 dkg tönkölybúzaliszt (TBL70) 1 porélesztő 1 ek só 3 dl víz
Elkészítés: A lisztet, a sót és a porélesztőt egy nagy tálba öntöm, és kézzel jól elkeverem. A vizet fokozatosan hozzáadva jól összedolgozom a tésztát. A tésztát a tálba konyharuhával letakarva legalább 2 órát kelni hagyom.
A sütőt 230 fokra előmelegítettem légkeveréssel. Olajjal megkent, majd kilisztezett jénaiba teszem a tésztát.
35 percig fedővel, majd fedő nélkül még 5 percig sütöm.
Forrás (a tönkölybúza tartalmáról): wikipedia