Batyus csirke, leveles tésztából

  • 2012.07.06.
  • 9

Ebben a nagy melegben nehezen vettem magam rá, hogy bármit is süssek, de végül csak győzött az éhség! :D Na jó inkább eszembe jutott egy jó ötlet, és mindenképpen ki akartam próbálni. Nem kenyér, de tészta van benne, az egy kis csalással, mert nem saját készítésű. 
Most olvasok egy könyvet "Éles kések, vidám könnyek", amiben az író a világhírű Le Cordon Bleu szakácsiskolában töltött napjairól ír. Van egy fejezet benne, ami a tökéletes leveles tészta elkészítését taglalja. Bár még nem sikerült rávennem magam, hogy itthon neki fogjak a leveles tésztát készítésnek (majd itt értesítek mindenkit, ha megjött az ihlet). Viszont a boltban, a hűtőpultban mikor megláttam készen, megvettem, mert már nagyon vágytam az ízére. 
Kétféle sós töltelékkel, és különböző formákkal próbálkoztam. Nekem mindegyik ízlett, Gáboromnak leginkább a nagy csirkés, cukkinis ízlett! Íme, a recept:
Batyus csirkecsirkés cukkinis és csirkés paradicsomos kukoricás
Hozzávalók (2 személyre) 
Tészta (1 nagy, vagy 8 kicsi batyuhoz)1 bolti leveles tészta (nem a fagyasztott, hanem ami a sima hűtőpultban van)
Töltelék  A) Csirkés cukkinis  (1 nagy, vagy 8 kicsi batyuhoz)30 dkg csirkemell1 kisebb cukkini0,25 dl kókusz tejszín (pl: Cocomas)6 gerezd fokhagyma1 nagy csomag friss petrezselyemsóolívaolajB) Csirkés paradicsomos kukoricás  (1 nagy, vagy 8 kicsi batyuhoz)30 dkg csirkemell1 cső főtt kukorica 0,25 dl paradicsompüré1 ek balzsamecet1 nagy csomag friss bazsalikomsóolívaolaj
Elkészítés:
Kiveszem a hűtőből a leveles tésztát, és a sütőpapírral együtt, amivel feltekerték, egy nagy tepsibe helyezem. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra.
Mindkét töltelékhez a csirkemellet nagyon apró kockára vágom, megsózom, és forró serpenyőben olívaolajon 15 perc alatt készre sütöm.
A cukkinis töltelékhez a cukkinit szintén apró kockákra vágom, és a kókusztejszínnel összekeverve 5 percig párolom. A fokhagymát és a petrezselymet felaprítom, a kész csirkével és a cukkinivel összekeverem. Ízlés szerint még egy kis só mehet bele.
A kukoricás töltelékhez a főtt kukoricáról egy késsel körbe levágom a szemeket. Az összes hozzávalót összekeverem egy tálba: a kész csirkét, a kukoricát, a paradicsompürét, a balzsamecetet, és az apóra vágott bazsalikomot.
Egyik töltelék se legyen túl folyós, mert akkor eláztatja a batyut.
Ha egy nagy batyut készítünk, akkor a választott ízesítésű tölteléket a már kiterített tészta közepére öntöm, a sarkait összefogom a tetején, és egy helyes batyut formálok belőle. Nekem sikerült kiszakítanom a tésztát, de így is finom lett.
Kis batyukhoz a tésztát hosszában kettőbe, majd ezeket 4-4 darabba vágom. A töltelékből kanállal kis halmokat teszek rájuk. Többféle módon készíthetek belőlük batyut, ami nekem a legjobban sikerült, hogy a négy sarkát összefogtam a tetején, és a maradék kis réseket még összenyomtam. 
Az előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütöm. Figyelni kell, mikor barnul meg szépen a tészta teteje, mert akkor készült el a batyu!