Házi rozscipó

  • 2012.03.26.
  • 1

A rozskenyereim, mivel 100%-ban rozslisztből készültek kicsit tömörek voltak. Ez engem annyira nem is zavart, csak Gáborom kérdezte, hogy nem lehetne-e egy kicsit lazább, könnyebb? A kenyér laza szerkezetét a sikér adja, kicsit utána olvasva pedig két megoldást találtam, ennek a problémának a megoldására. Az egyik a fehér liszt, aminek eleve magas a sikért tartalma. A másik a búzasikér, amit refrom- és bioboltokban lehet vásárolni. Mivel nem szeretnék a kenyereimben sok fehér lisztet tenni, ezért több próbálkozás után megtaláltam azt a "mix"-et, ami szerintem a leglazább rozscipót eredményezi. Házi rozscipó Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 10 dkg fehér liszt 2 ek búzasikér 1 porélesztő 1 ek só 3 dl víz  Elkészítés:  A robotgép keverőtáljába mérem a liszteket, beleteszem a sót, a sikért és a porélesztőt. A dagasztó fejjel 1-es fokozaton elkezdem  összekeverni a hozzávalókat. A vizet fokozatosan adagolom a keverékhez, amíg a tészta össze nem áll kisebb darabokba. Ekkor 5 percig kézzel tovább gyúrom. Majd legalább 2 órán át, konyharuhával letakarva kelni hagyom. A sütőt 230 fokra előmelegítettem légkeveréssel. Kivajazott, kilisztezett jénaiba teszem a kis cipóvá formált tésztát,  a tetejét éles késsel 2 helyen bevágom. Tetejével lefedve 35 percig, majd fedő nélkül még 5 percig sütöm.   Frissen vajjal, házkolbásszal és újhagyma a legfinomabb.