Nagyi fánkja

  • 2014.02.06.
  • 4

Szerintem egész évben fánkszezon van, de azért ilyenkor mégis csak több fánkrecepttel jövünk. Ez az eddigi legjobb fánk, amit próbáltam, nem száradt ki. A maradék s ehető volt, puha! Érdemes tenni vele egy próbát.A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is. Hozzávalók (25 darabhoz):300 ml langyos tej20 g friss élesztő1 evőkanál cukor120 g olvasztott vaj1 evőkanál porcukoregy csipet só4 tojássárgája
600 g liszt1 teáskanál vanília-kivonat vagy rumolaj a sütésheza tetejére:csokoládé / porcukor / lekvárAz élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A liszthez adjuk a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat, a tojássárgájákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Jó alaposan kikeverjük az alapanyagokat, robotgéppel tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a fánkokat. Ismét letakarjuk, 30 percig kelesztjük a fánkokat. Egy serpenyőben két ujjnyi olajat hevítünk közepes lángon. Kisütjük az olajban a fánkokat oldalanként egy-másfél perc alatt. Az első oldalánál még lefedjük a serpenyőt, ügyeljünk rá, hogy a fedőről töröljük le a párát. Papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat. A langyosra hűlt fánkokat lecsurgathatjuk olvasztott csokoládéval.