Narancsos pisztáciamacaron

  • 2013.11.22.
  • 4

Merem állítani, hogy a pisztáciamacaront könnyebb elkészíteni, mint a mandulával készült párját. Ezeket a példányokat még nyáron sütöttem Gesztenyének. Szóval őt is lehet kérdezni, hogy jó volt-e. Szerintem nagyon. Igazi pisztáciabomba. A zöldes szín nem természetes színe ennek a macaronnak, viszont egy kis matcha tea por megoldja ezt a problémát, és gyönyörű halványzölddé varázsolja.És mi lehetne megfelelőbb partner a pisztáciának, mint a narancs. Bizony, őket egymásnak teremtették. Ha tehetitek, szerezzetek be hozzá nagyon jó minőségű alapanyagokat, és a siker nem marad el. Az alaprecept Nigella Lawson pisztáciás csók receptje (Hogyan váljunk házi istennőkké), ami meggyőződésem, hogy egy macaron recept, csak nem jött össze a kivitelezés. Viszont jó ötlet, hogy az elrontott macaronra azt mondja, hogy csók és le is van rendezve a dolog. :) Ezt a technikát én is bevetem majd a kakaóbabos verziónál, ami a küllemétől eltekintve istenkirály lett.Sótlan pisztácia beszerzési helyek:
Noosti Kft. (gyönyörű brontei pisztácia), Aldi (gyengébb minőségű, kaliforniai pisztácia, de természetesen ez is megfelel) Hozzávalók:75 g pisztácia (tisztítva mérve)125 g porcukor2 nagy tojás fehérje15 g finom szemű kristálycukor (én meg szoktam kicsit darálni)1 teáskanál matcha tea por75 g tisztított pisztácia (150 g a héjával együtt)30 g kristálycukor30 ml forró víz egy narancs finomra reszelt héja100 g fehér csokoládéA pisztáciát, a teaport a porcukorral nagyon finomra őrlöm aprítógépben, átszitálom. A tojások fehérjét érdemes öregíteni, akár egy hétig is lehet a hűtőben vagy egy napig a konyhapulton. A tojásfehérjét közepesen keményre verem, hozzáadom a kristálycukrot, majd tovább keverem robotgéppel, míg nagyon kemény habot kapok. (Kis hósipka marad a robotgép villáján.)A tojáshabot több részletben a pisztáciás porcukorhoz forgatom, spatulával keverem, nagy forgató mozdulatokkal, úgy, hogy az edény széléről mindig leszedem a tésztát. Addig keverem, amíg a spatuláról lecsurgatva már nem szakad, hanem szépen, szalagosan lefolyik. Ha elértem ezt az állagot, öt percig pihentetem.Habzsákba teszem, sima csővéggel. A sütéshez szilikonlapot használok (ezt az aldiban lehet néha kapni), nekem ez jött be. Nagyjából 20 forintos méretű csókokat nyomok a tepsire. A habzsákot nem érintem a sütőlemezhez és teljesen merőlegesen tartom. Pihentetem a tepsin 30-45 percig, ezalatt szépen bebőrösödik a teteje. 140 fokos sütőben, légkeveréssel, a középső résztől feljebb eső rácson 14-15 percig sütöm. Ezalatt szépen talpa emelkedik, de lesem, hogy nehogy kirepedjen vagy megpiruljon a teteje.Kiveszem a sütőből, kicsit pihentetem, tányérra szedem. Nyomózsák segítségével betöltöm a héjakat. Másnap érdemes fogyasztani, addig jól záró dobozban hűtőbe teszem. Így készítem a krémet:Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. A forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :-) De egyszerűbb, csak egy kicsit költségesebb eleve héj nélkülit venni. A pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet, a narancshéjat és a cukrot, tovább pürésítem.A fehér csokoládét megolvasztom, a pisztáciapasztához keverem, hűtőbe teszem, hogy besűrűsödjön, mire szükség lesz rá.Ha pedig bonbonoznátok Gesztenyével és velem, hogy a karácsonyfa alá már saját készítésű csokoládé kerülhessen, jelentkezzetek ITT.