Főzött citromfagylalt

  • 2013.07.25.
  • 8

Olyan klasszikus fagylalt, amiben bizony érződik, hogy tisztességes tojásos alapja van, nem a vízből és aromából álló valami. Ha szeretitek a régi idők fagylaltozójának emlékét idéző ízeket, próbáljátok ki! Ha pedig már ennyi citrom héját felhasználjuk hozzá készüljön melléktermékként egy jó nagy kancsó friss limonádé. Hozzávalók:6 tojássárgája600 ml tej150 g cukor3 kezeletlen citrom reszelt héja3 lime reszelt héja2 citrom leve200 ml hideg tejszín
A tejet csípősre melegítem a citrushéjakkal (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. A kihűlt pudinghoz keverem a két citrom levét és a keményre vert tejszínhabot. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.

Címkék

Fagylalt