Narancsos túrótorta

  • 2013.05.06.
  • 7

Nem, soha nem lesz vége a túrótorták sorának. Ezúttal nagyon narancsosat hoztam, bár erről a külseje már kevésbé árulkodik.Ne aggódjatok, fagyi is lesz ám a héten!
Hozzávalók a piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle a recept alapján, köszönet Noéminek):3 nagy tojás75 g cukor45 g liszt22 g étkezési keményítő1 kezeletlen narancs lereszelt héjaegy csipet sóHozzávalók a krémhez:250 g mascarpone250 g túró200 g porcukor1/2 rúd vanília kikapart magjai2 kezeletlen narancs finomra reszelt héjanéhány csepp narancs esszencia (elhagyható)A tetejére:150 ml hideg tejszín1 ek. porcukor (lehet vaníliás)50 g vágott mandula2-3 szem kandírozott ibolya vagy kandírozott narancshéjA tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a narancshéjat, beleszitálom a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)Összeállítom a krémet: a túrót, a krémsajtot, a vaníliát, a narancshéjat és -kivonatot a porcukorral simára keverem. (Ezt botmixerrel szoktam végezni, hogy teljesen simára összetörjem a túrót.)A kihűlt piskótát három részre vágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot (a piskóta felső része) visszahelyezem a formába, egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrém felét, jöhet rá a középső lap, a krém másik fele, végül lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát legalább egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral és vékonyan körülkenem a tortát. A szélére kis tejszínrózsákat nyomok. A tetejére rászórom a száraz serpenyőben illatosra pirított manduladarabokat és az összetört ibolyát.Komolyan szóljatok, ha elegetek van a túrómániámból. Mondjuk azt nem tudom, mennyire számítana. :-)))

Címkék

Torta