Csokoládés baracktorta

  • 2013.09.22.
  • 6

Az én drága nővérkém már jó pár hete átküldte nekem az alábbi sütemény receptjét, fotókkal együtt, hogy kitehessem a blogra. Szívem szerint még (mindig) nem ez a recept következett volna, de Zsófi, aki épp Mexikóban tesz semmit, képes volt onnan e-mail-ben reklamálni, hogy nem találja a receptjét. Mivel pár nap múlva hazajön, és én szeretnék ajándékot kapni, így átmegyünk süteményes blogba.
Jöjjön egy újabb tortarecept, aminek eredményéből egyébként én nem kaptam. Ezt csak azért jegyzem meg, mert Zsófi minden receptem alá odaírja, hogy ő ebből miért nem kapott?A recept forrása valamilyen receptes mintakártya, az a fajta, amivel postán szokták bombázni a népet (bár én régen kaptam ilyet).Hozzávalók(26 cm-es tortaformához)A tésztához20 dkg vaj15 dkg barna cukor1 csomag vaníliás cukor4 tojás1 csipet só30 dkg rétesliszt5 dkg keserű kakaópor1,5 kávéskanál sütőpor2,5 dl tejA krémhez3 evőkanál baracklekvár3 dl tejszín1 csomag habfixáló por1 kávéskanál vaníliás cukor2 evőkanál porcukor2-3 barack a díszítéshezZsófi annyi megjegyzést fűzött a krémhez, hogy szerinte kicsit többet is elbírt volna a tészta.Első lépésként a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük (tapasztalataim szerint ez nem két perc alatt történik meg, így ne essünk kétségbe).
Zsófinál ez jelentette a habosat, a lényeg, hogy szép, csomómentes legyen, és hogy keverjük, amíg csak bírjuk.
Adjuk hozzá a sót és a tojásokat, és dolgozzuk el szép egyenletesre az egészet.Most szórjuk bele az összes egyéb hozzávalót (a lisztet, kakaóport szitálhatjuk is) és ezzel is keverjük ki csomómentesre.Vajazzuk ki a tortaformát, öntsük bele a tésztát és hideg sütőben, a legalsó rácson 180 fokon kb. 1 óráig süssük. Ha mindent jól csináltunk, akkor egy ilyet fogunk kapni a végén.A tésztát vágjuk ketté. Az alsó szeletet kenjük meg a lekvárral.A tejszínt félig verjük fel, ekkor adjuk hozzá a habfixálót és a cukrokat és verjük kemény habbá. Emlékeim szerint életem első tejszínhabverése igencsak kudarcba fulladt, vagy inkább a WC-be. Hiába volt hűtőben 12 órán át (ez nagyon fontos), egyáltalán nem sikerült belőle habot vernem. Végül másnap újra próbálkoztam, egy másik típussal, amivel már sikerrel jártam. (Ez csak egy kis intermezzo volt, hogy saját élmény is legyen a posztban.)A hab felét kenjük a két tortaszelet közé, a másik felét pedig a torta tetejére simítsuk. Kb. 4 órára tegyük hűtőbe. Felszolgálás előtt díszítsük a tetejét barackszeletekkel.Ez a kép nagyon vicces az egérrel a háttérben.Miért is nem kaptam ebből a tortából??