Paul Hollywood scone-ja

  • 2016.09.28.
  • 3

Ha gyors édes „péksütire” vágyom, ezt sütöm újabban. Édes pogácsát, scone-t (szkón). Mehet rá lekvár, mogyorókrém, vaj, de magában is nagyon jó a tejeskávé mellé. Viszonylag gyorsan el is készül: amíg a sütő melegszik, a tésztát össze lehet gyúrni, ki lehet szaggatni. Mivel sütőporral készül, nem kell bajlódni a kelesztéssel sem. Az eredeti Paul Hollywood receptet itt olvashatjátok angolul. Nem változtattam a recepten, bár néha dobok bele egy kisebb marék mazsolát.Hozzávalók:500 g finomliszt80 g vaj/margarin1 csipet só80 g cukor2 tojás5 tk sütőpor250 ml teja tetejére 1 tojásA sütőt előmelegítettem 220 °C-ra és egy (két) sütőlapot sütőpapírral béleltem.A vajat elmorzsoltam 450 g liszttel, majd hozzáadtam a sót, cukrot, tojást, sütőport és összekevertem. Végül a tej felét is belekevertem, és miután elvegyült, belekevertem a tej másik felét is.Az elég lágy tésztát lisztezett deszkára fordítottam, majd a tésztát is megszórtam egy kevés liszttel. Kézzel kilapogattam, majd félbehajtogattam, megint lapogattam, megint hajtottam rajta egyet. Végül 2,5 cm vastagra nyújtottam, és egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a köröket. A maradék tésztát megint összegyúrtam, 2,5 cm-re nyújtottam, szaggattam, és ezt addig folytattam, amíg a tészta el nem fogyott.A pogácsákat a sütőlapon pár percig pihentettem, majd a tetejüket megkentem tojással, végül nagyjából negyed óra alatt aranybarnára sütöttem. Rácson hagytam őket kihűlni. Egy része ment a mélyhűtőbe, így reggel csak kiolvasztottam egyet és máris kész volt a kávé friss kísérője.

Címkék

Sütimester