Mandulás-kakaós babka

  • 2018.01.23.
  • 7

Nemcsak mutatós, de finom is. Sőt elkészíteni sem egy nagy ördöngösség. Uzsonnára egy pohár tejjel, esetleg egy forró kávé mellé ideális sütemény.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
2,5 dkg friss élesztő
12 dkg cukor
7 dkg vaj olvasztva
csipet só
1 tojás
2,5 dl habtejszín
A töltelékhez:
5 ek baracklekvár
3 ek porcukor
5 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg szeletelt mandula
A tetejére:
1 tojás
2 ek tej
Az élesztőt  a langyos tejszínben felfuttatjuk. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és tojást. Beleöntjük az élesztős tejszínt is, kézi mixerrel (dagasztókar) alaposan kikeverjük, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóporral és a szeletelt mandulával. Majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra tesszük, megkenjük a tejjel elkevert felvert tojással, majd az előmelegített sütőbe toljuk. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük!

Tanács:
Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!