Pillekönnyű torta gesztenyepüréből

  • 2017.12.18.
  • 4

...ami bármely Ünnepi asztalon méltán foglalhat helyet. Habos, krémes, könnyű, nem túl édes sütemény. Ez a torta, külsejével a lágy, havas tájat idézi. Karácsonykor, koronázzuk meg ezzel a süteménnyel az Ünnepi menüsort. Senkit nem ér majd csalódás!

 
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
A piskótához:
3 tojás
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2,5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
6 dkg liszt
A gesztenyés krémhez:
25 dkg gesztenyemassza (cukrozott)
fél dl rum (vagy 1 teáskanál rum aroma)
3 dl habtejszín (lehetőleg Hullala, habbá verve)
2 evőkanál víz + 1 teáskanál zselatin
A tejszínkrémhez:
2,5 dkg porcukor
6 dl habtejszín (lehetőleg Hullala, habbá verve)
2 evőkanál víz + 1 teáskanál zselatin
A tetejére:
5 dkg étcsokoládé (olvasztva)
15 dkg cukrozott gesztenyemassza
A sütőt melegítsük elő 160 fokra (alsó-felső sütés!). A piskótához a tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. Végül forgassuk bele a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. A masszát simítsuk egy 22 cm átmérőjű tortaformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. 160 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Amikor kész, hűtsük ki a piskótalapot, majd fektessük végső helyére - tortaállvány, tálca, stb. A tortaforma gyűrűjére szükség lesz, a segítségével tudjuk a krémet szépen a piskótára rétegezni. 
A keverőgép segítségével keverjük simára a rummal/aromával a gesztenyemasszát, forgassuk bele az időközben kemény habbá vert tejszínhabot is, és a hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban meglangyosított zselatint is. Az így kapott krémet oszlassuk el egyenletesen a tortalap tetején, majd tegyük hűtőszekrénybe, míg a réteg megdermed.
A tejszínhabos krémhez keverjük hozzá a porcukrot a kemény habbá vert tejszínhez, majd adjuk hozzá a hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban meglangyosított zselatint is. Ebből a krémből, 3-4 púpos evőkanállal tegyünk félre, illetve töltsük csillagcsöves nyomózsákba a díszítéshez. A maradék habot rétegezzük a gesztenyés krém tetejére, majd díszítsük habrózsákkal. Ezután tegyük a hűtőbe, hogy ez a réteg is megfelelően megdermedjen.

Tálalás előtt, éles kés segítségével, távolítsuk el a tortaforma gyűrűjét. A díszítéshez, a maradék gesztenyemasszából lehet a torta tetejére reszelni vagy bármilyen alakzatot formázni. Olvasztott étcsokoládéval lehet megkoronázni az amúgy is fenséges látványt.