Habkönnyű citromos-krémes szelet

  • 2017.08.06.
  • 8

Forró nyári napokon leginkább valami üdítő, hűsítő édességre vágyik az ember. Mi rajongunk a citromos édességekért. Ez a sütemény szinte elolvad az ember szájában. Kellemesen savanykás, kellőképpen krémes, habkönnyű desszert. 

Hozzávalók (20x30-as tepsihez):
A piskótához:
9 tojás (M-es)
18 dkg cukor
1 csomag sütőpor
22 dkg liszt
A krémhez:
2 dl frissen facsart citromlé
2,5 dl víz
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
6 dl habtejszín (hideg)
1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)
1 teáskanál zselatin
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjünk sütőpapírral bélelt, kb. 20x30 cm-es tepsikbe 3 db vékony lapot a masszából. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat egyenként, majd hűtsük ki.
A krémhez forraljuk fel a citromlét 1 dl vízzel, adjuk hozzá a cukrot, majd sűrítsük be az 1 dl vízben elkevert pudingporral. Hűtsük ki, majd forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt és reszelt citromhéjat, végül a hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint.
Helyezzük az alsó piskótát a sütemény végső helyére - tálca, tepsi, majd töltsük meg a krémmel 2 rétegben a piskótalapokat, egy keveset kihagyva a tetejére, és vonjuk be vele a legfelsőt, végül tegyük dermedni hűtőszekrénybe pár órára.
A végeredmény, pihe-puha citromos-krémes álom. És ez egy kicsit sem túlzás. 
Tanács:
Kulcsfontosságú, hogy a fehérje kemény hab legyen! A sárgákat még géppel keverhetjük a masszához, de a lisztet már csak óvatosan forgassuk bele a habba.
A piskótát semmiképpen se süssük túl, mert kiszárad és fojtós lesz. Éppen csak aranybarna legyen a teteje!
A tejszínhabhoz kanállal keverjük hozzá a citromos-pudingos krémet, így nem lesz csomós!
Ha az összes krémet betöltjük a piskótalapok közé, a tetejét megszórhatjuk porcukorral is.