Pogácsa miniben

  • 2017.07.08.
  • 6

Sajtosan és magosan. Omlósan és mégis puhán. Nyári, meleg estéken, ideális sörkorcsolya. Egy falatra bekapható, és nagyon könnyen függőséget okoz, főleg frissen. Légmentesen záródó dobozban még napokig puha marad.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin (Rama)
2 db tojás sárgája
1 evőkanál só
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
1,5-2 dl tejföl
Tetejére:
tojássárgája
reszelt sajt
lenmag vagy szezámmag
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük pár percre, hogy felfusson. Közben a margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat, a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk egyneművé a hozzávalókat,majd hagyjuk a tésztát letakarva langyos helyen, kb. fél órát pihenni. 
Közben egy mélyebb tálkába keverjük ki a tojássárgákat, egy másikba szórjunk valamilyen magot, egy újabba reszeljük le a sajtot, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés, NEM légkeverés!).
A pihenőidő leteltével lisztezett deszkán 1,5 cm-re nyújtsuk ki a tésztát, és mini pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit. A mini pogik oldalát tenyerünkkel sodorjuk meg, mártsuk tetejüket a tojássárgába, majd a magos tálkába, és sorakoztassuk őket egymás mellé, majd toljuk a forró sütőbe. Ha sajtos pogácsát szeretnénk, apró csipet sajtot halmozzunk a mini pogik tetejére.

Tanács:
Azért célszerű megsodorni a pogácsák oldalát, mert így elkerülhető, hogy sütés közben eldőljenek.
A "tálkás" tojásos-magos megoldás jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint egyesével "ecsetelgetni" minden pogi tetejét.
Laktózmentes tejföllel és tejjel készítve, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják a pogácsákat.
A légkeverés nagyon szárítja a pogácsákat sütés közben, ezért javasoltam az alsó-felső sütési módot. (Gázsütőben lehet, hogy kicsit magasabbra kell venni a sütő hőfokát.)

 
A maradék fehérjékből pedig készíthetünk valami különleges finomságot. Hogy mit? Kattints IDE!