Nagyon gyümölcsös joghurttorta

  • 2017.07.07.
  • 5

...természetesen a nagy melegre való tekintettel sütés nélkül. Hogy mi teszi nagyon gyümölcsössé? A málna, a lime, a ribizli és a citrom. Csupa üde, friss, savanykás gyümölcs, fanyar-édes joghurtkrémben. Könnyű, hűsítő sütemény. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
A kekszes alaphoz:
20 dkg zabkeksz
4 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
A krémhez:
2 zacskó porzselatin (20 g) + 8 ek víz
2 dl habtejszín (lehetőleg Hullala)
10 dkg kristálycukor
2 lime reszelt héja+kifacsart leve
35 dkg natúr joghurt    
10 dkg tejföl (20%-os)
1 citrom reszelt héja
15-20 dkg málna (esetleg ribizli)
A díszítéshez:
lime vagy citrom szeletek
5-10 dkg málna vagy ribizli
Előkészítjük a torta végleges helyét - én tortaállványon dolgoztam -, de lehet tálcán vagy tortatartó/hordozó alján is. A közepére helyeztem a tortaforma gyűrűjét, majd a darált kekszes, olvasztott vajas masszát az aljába egyengettem. Amíg a krémmel dolgozunk, tegyük a hűtőbe az alapot, hogy megdermedjen. A krémhez a zselatint a zacskón található utasítások szerint készítsük el, majd hagyjuk hűlni, míg a krém többi részével dolgozunk. A lime-ok levét kifacsarjuk, majd a cukorral együtt egy kisebb lábosban, lassú tűzön, összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot, tejfölt és reszelt héjakat összekeverjük, beleöntjük a cukros-lime-os levet, hozzáadjuk a langyosra hűlt, de még folyós zselatint, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Elővesszük az alapot, rákanalazzuk a krém felét vagy akár 2/3-át is, és beledobáljuk a málnaszemeket (lehet ribizli is). Majd beborítjuk a maradék joghurtos krémmel. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
Amikor letelt a szilárdulási idő, a forma karikáját körbevágjuk egy késsel, hogy könnyebben elváljon a krémtől, és ízlés szerint citrommal, lime-mal, málnával vagy éppen ribizlivel díszítjük. Hidegen tálaljuk.

Tanács:
A málnát, ribizlit természetesen lehet más gyümölccsel is helyettesíteni. Én például biztos vagyok benne, hogy ki fogom próbálni szederrel is!
Ha kevesebb krémmel és vékonyabb alappal képzeljük el a tortát, használjunk 22 cm-es formát.
Hűtéskor célszerű légmentesen lezárva tárolni, nehogy a krém átvegye a hűtőszekrény szagát. 
Növényi habbal, laktózmentes joghurttal, vajjal és tejföllel a laktózérzékenyeknek sem kimaradnia ebből a csodás-gyümölcsös élményből.
forrás