Narancsos-fahéjas répasüti...

  • 2017.04.12.
  • 5

...amit Húsvétkor szinte kötelező megsütni. Édes, szaftos, pihe-puha narancsos-fahéjas finomság, sok-sok répával. 

 
Hozzávalók (kb. 20x25 cm-es tepsihez):
30 dkg sárgarépa (pucolás után!)
3 db tojás
15 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
18 dkg vaj (puha)
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
4 evőkanál 100%-os narancslé vagy 1 db narancs kifacsart leve és reszelt héja  
1 teáskanál fahéj
A mázhoz:
1 tojás fehérje
2 evőkanál vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál narancslé
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A répát pucoljuk meg, reszeljük le a reszelő legkisebb lyukán. A vajat, tojást és a cukrokat keverjük habosra. Keverjük hozzá a narancslevet. A száraz hozzávalókat, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só és fahéj, tegyük a tojásos-vajas-cukros keverékhez. Végül adjuk hozzá a 30 dekányi reszelt répát, és keverjük addig, míg egynemű masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30-35 perc alatt süssük készre. Amíg hűl, - célszerű valahogy rácsra kiügyeskedni -, készítsük el a mázat. A tojásfehérjét verjük fel habbá, majd adagoljuk hozzá a porcukrot, olvasztott vajat és narancslevet. A teljesen kihűlt süteményt borítsuk be vele. Várjunk, amíg megszilárdul (sosem lesz teljesen kemény), majd tetszés szerint szeleteljük fel. Díszíthetjük valamilyen narancssárgával vagy éppen zölddel, de cicoma nélkül is nagyon finom!

 
 
Az eredeti receptet ITT találtam.