Gombaleves - a tavasz hírnöke

  • 2017.03.17.
  • 2

Ma kisfiammal voltam vásárolni. A zöldséges pulthoz közeledve, óriási lelkesedéssel vetette magát a csodaszép gombára, és ellentmondást nem tűrve közölte: "Gombalevest kérek! De olyat, amilyet a Mamánál ettünk múltkor!" Nem nagyon volt választásom. A gomba, és a többi hozzávaló is bekerült a kosaramba, ez a leves pedig a recept gyűjteményembe. Üde, finom, tavaszias íz!

Hozzávalók:
50 dkg gomba (csiperke)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 l víz (kb.)
só (ízlés szerint)
bors (kevés)
petrezselyem zöldje
2-3 marék levestészta (apró szemű)
A habaráshoz:
1 púpos evőkanál finomliszt
2 púpos evőkanál tejföl
 
A zöldségeket - hagyma, répa, gyökér, gomba 1/3-a - sajtreszelőn lereszeljük. (Így sokkal hamarabb megfőnek, illetve egy kis alap sűrűséget biztosítanak a levesnek.) A felforrósított olajon pár percig pirítjuk őket, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a maradék gombát, amit időközben felszeleteltünk, felaprítottunk. Amikor a leves felforrt, beleszórjuk a levestésztát is, és együtt főzzük, kb. 8-10 percig. Közben előkészítjük a habarást. A lisztet a tejföllel, egy mélyebb tálkában simára keverjük. Amikor letelt a 8-10 perces főzési idő, a forró léből 2-3 merőkanálnyit merünk a lisztes tejfölre, és jól elkeverjük. Ezután visszaöntjük a fazékba, és újabb 3-5 percig főzzük, míg végső sűrűségét el nem éri a leves. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Időközben kóstoljuk, és igény szerint sózzuk.

Tanács:
A habarást azért készítjük a fent leírt módon, mert így elkerüljük, hogy a tejföl csomókban úszkáljon a leves felszínén.
Laktózmentes tejföllel az erre érzékenyek is részesülhetnek ebből az íz-élményből!
A leveseknél az a jó, hogy sohasem késő "után-sózni". Így kezdetben csak enyhén fűszerezzünk, nehogy a végén pórul járjunk.
Kisgyerekeim elég rapszodikusak a zöldségek fogyasztását illetően. Hol rajonganak a répáért, hol pedig fintorognak, ha csak meglátják. Így ez a köztes megoldás született - lereszelem. Alig észrevehető, és mégis benne van. (Férjem Édesanyja volt a csel kitalálója, és a recept ötletgazdája is - köszönet érte!)