Nagyon magos-nagyon sajtos rúd

  • 2017.01.26.
  • 8

...teljes kiőrlésű lisztből. Rengeteg sajttal és magokkal. Ropogós, omlós és puha. 

Hozzávalók (2 nagy tepsihez):
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg finomliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál só
5-5 dkg lenmag és szezámmag (lehet csak egyik vagy másik is)
40 dkg sajt (10 dkg füstölt és 30 dkg sima)
20 dkg vaj
20 dkg margarin (vagy lehet vaj is)
1 dl tej
1 evőkanál ecet
A tetejére:
1 tojás
napraforgó mag (ízlés szerint)
 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sajtokat reszeljük le. A vajat a liszttel és sóval egy mélyebb tálban elmorzsoljuk, beleszórjuk a magokat, majd elkeverjük a reszelt sajttal. A tejet, ecetet, szódabikarbónát is hozzáadjuk a lisztes-sajtos-vajas-magos keverékhez, majd egynemű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert egész tojással, majd megszórjuk napraforgó maggal. Utána derelyevágóval (vagy pizzaszeletelővel) ízlés szerint csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, és 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy ez a sajtos-magos rúd életem egyik legfinomabb sós ropogtatnivalója.

Hétköznapibb változat (kevesebb magból és fehér lisztből)
Tanács:
Az ecet a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat fellazítja. A végeredmény nem lesz száraz vagy fullasztó...
A sajtokkal lehet variálni - ettől függően változhat az íze is - édesebb, sósabb, fűszeresebb, amennyiben ízesített sajtokat is kipróbálunk.